BiH

Konjsko meso pronađeno u goveđim i svinjskim proizvodima u BiH

SARAEVO - Ispitivanjem prerađevina od mesa iz prometa (tržni centri i veliki dobavljači) krajem februara i početkom marta na području Kantona Sarajevo, na osnovu uzoraka dostavljenih od Kantonalne veterinarske inspekcije Sarajevo, utvrđeno je prisustvo konjskog mesa u proizvodima deklarisanim kao goveđe ili svinjsko meso.

Dva mjeseca nakon što je Mikrobiološko-hemijski laboratorij za pregled i ispitivanje namirnica Veterinarske stanice Sarajevo službeno obavijestio Kantonalnu veterinarsku inspekciju Sarajevo, javnost i potrošači o cijelom slučaju ne znaju ništa.

Ovaj šokantni podatak navodi se u "Informaciji o stanju u Mikrobiološko-hemijskom laboratoriju za pregled i ispitivanje namirnica Veterinarska stanica Sarajevo" nakon razrješenja direktora preduzeća. Informaciju je premijeru Kantona Sarajevo Suadu Zeljkoviću i predsjedavajućoj Skupštine KS Mirjani Malić uputio sad već bivši direktor te stanice Nedim Brdarić zajedno sa koleginicom Lejlom Zahirović.

Informacijom o tome "šta se dešava sa stručnjacima u našoj 'kući', nakon razrješenja direktora preduzeća" Brdarić i Zahirović obraćaju se kao dugogodišnji uposlenici Veterinarske stanice i kao "kompetentne osobe iz domena analize hrane sa naglaskom na imunoenzimska ispitivanja rezidua u namirnicama životinjskog porijekla".

Danas smo, navode Brdarić i Zahirović, totalno isključeni i marginalizovani iz aktivnosti u laboratoriju, a ovu informaciju Vam šaljemo s ciljem da se informišete i možda upitate zbog čega se sve ovo radi.

Informacija je upućena i ministru privrede Kantona Sarajevo Eminu Hrenovici, Veterinarskoj komori Federacije BiH, Kancelariji za veterinarstvo BiH, Agenciji za hranu BiH, Kantonalnoj veterinarskoj inspekciji, te Ambasadi Republike Slovenije i evropskom ekspertu za rezidue dr. Vesni Cerkvenik Flajs iz Slovenije uz čiju stručnu pomoć je, između ostalog, Laboratorij implementirao metodu detekcije hloranfenikola u tkivima.

Na posljednjoj sjednici SKS tačka imenovanja skupština javnih preduzeća skinuta je s dnevnog reda. Zastupnik Naše stranke u Skupštini Predrag Kojović u okviru te tačke namjeravao je pojasniti zašto poslanici NS-a neće glasati za imenovanja za skupštine, između ostalih, i u JU Veterinarskoj stanici. Kako tačka nije bila razmatrana, on je na svom blogu prenio informaciju o utvrđenom konjskom mesu u proizvodima goveđeg i svinjskog porijekla o čemu je još 5. aprila, dakle prije mjesec i po dana, obavještena Inspekcija.

Ali niko nije reagovao, javnost nije obaviještena, a radnici koji su, zahvaljujući svojoj stručnosti utvrdili tu činjenicu, hitno su premješteni na druge poslove, degradirani su, a laboratorija je, u nedostatku stručnog kadra zaključana, navodi zastupnik Kojović na svom blogu. Poslanik NS-a ističe kako dodatno i posebno problematično može biti porijeklo konjetine, jer se trkaćim konjima ubrizgavaju steroidi koji, ako ljudi jedu takvo meso, izazivaju kancerogena oboljenja.

Naš sagovornik je kazao da će prve naredne prilike, u dijelu koji je rezerviran za poslanička pitanja, na Skupštini KS problematizovati ovaj slučaj.

Dotad će proći mnogo vremena. Zavisi šta će se dogoditi u međuvremenu. Ali, ako bude ista situacija kao što je sad, onda ćemo zvanično postaviti to pitanje Veterinarskoj inspekciji KS, kazao je Kojović.

Mikrobiološko - hemijska laboratorija za pregled i ispitivanje namirnica u sklopu Veterinarske stanice Sarajevo egzistira od 1975. godine. Osnovana je s ciljem ispitivanja namirnica animalnog porijekla. Laboratorija u svom sastavu ima tri odjeljena - mikrobiološki, kemijski i odjeljenje elisa testova. Odjeljenja su vodile edukovane i kompetentne osobe za svaku navedenu oblast ispitivanja, a sve metode koje se izvode u odjeljenjima su bile akreditovane.

Laboratorija je dosada učestvovala u državnim monitorinzima rezidua u namirnicama kao referentni laboratorij za ispitivanja hloramfenikola i rezidua antibitika, gdje su opet gore navedene osobe svojim potpisima stajale iza rezultata ispitivanja i jedini smo laboratorij koji je utvrdio prisustvo rezidua u nekoj namirnici koja je bila predmetom monitoringa.

Odlukom Upravnog odbora Veterinarske stanice KS, ranije ove godine umjesto Nedima Brdarića, na mjesto direktora imenovan je Jasmin Kazazović.

(Nezavisne novine/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li visoki predstavnik Valnetin Incko treba da nametne zakon o zabrani negiranja genocida u BiH?

Rezultati ankete
Blog