Svijet

Evropa hitno treba da rješava nezaposlenost mladih

PARIZ- Vlade Francuske, Njemačke i Italije poručile su danas da Evropa hitno mora da riješi pitanje visoke stope nezaposlenosti mladih i zatražile su da se pokrene hitna akcija radi spasavanja cijele generacije koja strahuje da neće pronaći zaposlenje.

Ministri ove tri zemlje pozvali su na sprovođenje niza mjera, uključujući pomoć manjim kompanijama i jačanje pripravništva.

Prema podacima Evropske službe za statistiku /Evrostat/, nezaposleno je oko 7,5 miliona Evropljana od 15 do 24 godine.

Stopa nezaposlenosti mladih u EU u januaru bila je 23,6 odsto, što je duplo više nego kod odraslih.

"Moramo spasiti kompletnu generaciju mladih. Imamo najbolje obrazovanu generaciju, a stavili smo ih na čekanje. To je neprihvatljivo", istakao je italijanski ministar rada Enriko Đovani na konferenciji za novinare u Parizu.

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble istakao je da bi Evropa, kako bi pomogla mladim ljudima da pronađu zaposlenje, trebalo da nastavi da se kreće putem struturalnih reformi radi jačanja konkurentnosti i bolje upotrebe dostupnih fondova EU, uključujući šest milijardi evra ostavljenih za zapošljavanje mladih u periodu od 2014-2020. godine.

Šojble je naglasio da je potrebna "uspješnost u borbi protiv nezaposlenosti mladih ili će bitka za jedinstvo Evrope biti izgubljena".

Kriza u vezi sa zapošljavanjem mladih biće centralna tema samita lidera EU u junu. Njemački kancelar Angela Merkel pozvala je ministre rada iz zemalja članica na konferenciju o nezaposlenosti mladih 3. jula u Berlinu.

(Agencije/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog