Svijet

Loše ekonomske prognoze Grčke

ATINA - Centralna banka Grčke saopštava da će ekonomija zemlje ove godine nazadovati za 4,6 odsto, te da će stopa nezaposlenosti dostići 28 odsto! Ove prognoze su mnogo gore od očekivanja MMF-a, koji je procjenjivao pad grčke ekonomije od 4,2 odsto.


Grčka se od 2008. godine nalazi u dubokoj finansijskoj i ekonomskoj krizi, a privreda zemlje je prošle godine zabilježila pad od 6,4 odsto.

Prihvaćeni su svi zahtjevi Brisela, pa je među mjere štednje za rješavanje ekonomske krize uvršteno i otpuštanje 150.000 radnika u javnom sektoru do 2015. godine, a samo do kraja 2013. otkaz će dobiti čak 15.000 radnika.

U okviru mjera rješavanja krize Grčka će prodati svoj udio u vlasništvu nad vodnim resursima, plinom, pa čak i lutrijom.

Na privatizaciji do kraja iduće godine Grčka mora zaraditi 7,3 milijardi dolara, 12 milijardi do 2014. i 15 milijardi do kraja 2015.

Grčke banke, koje imaju probleme u poslovanju, moraće same da osiguraju novac za izlazak iz krize. U slučaju da se obrate državi, moraće da joj daju dionice i pravo glasa u odlučivanju.

Ekonomski analitičari ističu da će kriza u Grčkoj biti nastavljena uprkos tome što je vlada te zemlje usvojila paket mjera štednje da bi dobila 130 milijardi evra novog kredita.

(Agencije/Frontal)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog