Samo kod nas

SAMO KOD NAS: Gdje prestaje BiH a počinje RS?

Iz Generalnog sekreterijata Vlade RS danas je medijima proslijeđeno saopštenje kojim se najavljuje posjeta Delegacije RS svečanom otvaranju Paviljonu BiH na 55. Venecijanskom bijenalu. Prenosimo ga u cjelini.

Delegacija Vlade Republike Srpske, predvođena potpredsjednicom Nadom Tešanović, u kojoj su ministar prosvjete i kulture Goran Mutabdžija, ministar trgovine i turizma Maida Ibrišagić-Hrstić i ministar pravde Gorana Zlatković,
prisustvovaće večeras, (četvrtak, 30.05.2013.godine) u Veneciji, u 19.30 časova, svečanom otvaranju Paviljona BiH na 55. Venecijanskom bijenalu.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija otvoriće Paviljon Bosne i Hercegovine u Palati Malipiero u Veneciji gdje je postavljena izložba „Vrt uživanja“ umjetnika iz Republike Srpske Mladena Miljanovića, kojom predstavlja Bosnu i Hercegovinu na 55. međunarodnoj izložbi  umjetnosti - Vencijansko bijenale.

Učešće Bosne i Hercegovine na 55. Venecijanskom bijenalu inicirao je i organizovao Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, u želji da se uspostavi kontinuitet učešća umjetnika iz Bosne i Hercegovine na jednoj od najprestižnijih svjetskih manifestacija umjetnosti, a uz pokroviteljstvo Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Sa Ministarstvom civilnih poslova BiH dogovoren je određen model ovogodišnjeg, kao i budućih učešća Bosne i Hercegovine, na osnovu kojeg izabrani komesar/kustos, po jedan iz svakog entiteta, rade u timu zajednički, birajući jednog ili više umjetnika/ca, dok je za organizatora i producenta projekta odgovorna institucija, svaki put iz drugog entiteta.

Komesari/kustosi ovogodišnjeg predstavljanja Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu su Sarita Vujković, muzejski savjetnik u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske i Irfan Hošić, istoričar umjetnosti iz Bihaća.

Tokom večerašnje svečanosti otvarnja Paviljona Bosne i Hercegovine  umjetnik Mladen Miljanović izvešće performans „Pritisak želja“.

Izložba „Vrt uživanja“ biće otvorena za sve posjetioce od 1. juna do 24. novembra 2013. godine.  

(Frontal)



Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog