Vijesti

Stari avion Vlade Republike Srpske niko neće

Stari vladin avion Cessnu-500 niko neće. Pomalo ukleti avion Vlada je na jednoj od posljednjih sjednica ustupila Vazduhoplovnom servisu Republike Srpske.

Selidba od jedne do druge vladine institucije obavljena je bez naknade.

Prenos vlasništva i selidba s jedne adrese na drugu što se tiče sudbine aviona aposolutno ne znači ništa.

Vlada već godinama ne zna šta će sa avionom koji iz godine u godinu samo stvara sve veće troškove. Cesna se trenutno nalazi na aerodromu Banjaluka i po svemu sudeći tu će i ostati duže vrijeme. Avion je bio vlasništvo Vlade, pa zatim kompanije Sky Srpska čijim je ukidanjem avion opet  završio u Vladi koja ga je na kraju ustupila Helikopterskom servisu.

Prema nepotvrdjenim informacijima njegovo održavanje i „ležanje “ na aerodromu godišnje košta nekoliko desetina hiljada maraka.

Na višegodišnjem servisu nakon incidenata

Avion je trenutno u voznom stanju i tehnčki je ispravan. Posjeduje i dozvolu Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH. Da bi i zadržao dozvolu mora s vremena na vrijeme da bude korišćen te da sertifikovani inžinjer obavlja redovne preglede.

U Vazduhoplovnom servisu nema zaposlenog inžinjera ali se povremeno angažuje stručnjak iz Slovenije i Austrije. Avion je od 2006. godine bio na generalnom remontu u Lincu i tek nedvano je dopremljen u Republiku Srpsku. Vlada nikada nije saopštila kolika je bila cijena remonta.

Sve je počelo te 2006. godine kada su najviši zvaničnici Srpske imali nekoliko incidenata s avionom.

Prvo su tadašnji premijer Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine RS, Igor Radojičić, i predsjedavajući Savjeta Ministara BiH, Nikola Špirić, zbog kvara na avionu morali prekinuti let sa Sarajevo i vratiti se u Banjaluku.

Potom su tadašnji predsjednik republike Dragan Čavić i premijer Dodik više časova proveli u vazduhu iznad banjalučkog aerodorma kako bi se vizulenim pregledom utvrdilo da li su na avionu spušteni točkovi za slijetanje.

Nakon ovih incidenata Vlada Milorada Dodika donosi odluku da kupi novi avion a staru Cesnu ponudi na porodaju.

Avion niko neće

Vlada je, dok se avion nalazio na remontu, dva puta bezuspješno pokušala da proda letjelicu.

Provbitno je za avion traženo 1.250.000 dolara. Na licitaciju se nije javio niko. Na ponovoljenom postupku cijena je snižena za 100.000 dolara ali je i on propao. Kako su tada rekli u Vladi sve se svelo na razgledanje letjelice ali se niko nije javio na licitaciju.

Mediji su tada pisali da su za avion bili zainteresovani pojedini afrički kraljevi.

Cesna 500 u Republiku Srpsku je dovezena 1999. godine kada ju je Vlada Republike Srpske vratila iz Beograda, gdje je bila smještena od početka rata.
Avion ima šest sjedišta plus dva za pilota i kopilota. Stručnjaci kažu da se radi o avionu koji jeste star ali da ima veoma malo sati leta.Nakon incidenata iz 2006. godine Vlada Republike Srpske odlučila je da kupi novi moderniji avion.

Pet miliona dolara izdvojeno je za Cesnu C-525 koja je i danas u upotrebi.

(Frontal)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog