BiH

Bajić i Šuput u trci za viceguvernera Centralne banke BiH

BANJALUKA - Najozbiljniji kandidati za novog viceguvernera Centralne banke BH iz reda srpskog naroda su, kako saznaje portal Capital.ba, Radovan Bajić direktor „NLB Razvojne“ banke, Srđan Šuput direktor „Komercijane banke“ Banjaluka.

Sadašnjem viceguverneru Centralne banke BiH Radomiru Božiću četvorogodišnji mandat ističe 11. avgusta ove godine, potvrđeno je Capital-u u Centralnoj banci BiH i već sada se vodi oštra borba u bankarskom sektoru i lobiranje u političkim krugovima ko bi mogao da zauzme njegovu poziciju.

Fotelja viceguvernera je utoliko primamljivija jer guverneru Kemalu Kozariću za dvije godine ističe mandat i njega bi trebao, po principu rotacije, da naslijedi neko iz reda srpskog naroda. To bi upravo mogao bio novi viceguverner koji će biti izabran u avgustu.

Upravo zbog toga spekulisalo se da će na ovu poziciju doći bivši premijer RS Aleksandar Džombić, ali se ovih dana njegovo ime ne spominje u tom kontekstu.

Bajić bez komentara

Radovan Bajić u razgovoru za CAPITAL nije želio ni da potvrdi ni da demantuje da je jedan od najozbiljnijih kandidata za ovu funkciju.

Za Radomira Božića nema zakonskih prepreka da ponovo bude imenovan, ali je takođe odbio dati bilo kakav komentar na pitanje da li ima ambicije da ostane na tom mjestu, kao što se spominje u javnosti.

Jedno od imena koje se spominjalo je i Milan Radović direktor „Nove banke“ Banjaluka.

Međutim, on je za CAPITAL rekao da ima druge planove.

„Moj ugovor sa Novom bankom je na snazi još godinu dana, a osim toga pripremam i doktorat“, rekao je Radović. Za Radovića najozbiljniji favoriti su Bajić i Šuput, s tim da bi, kaže, prednost dao Bajiću zbog iskustva.

S druge strane Šuput je mlađi, ali to ne bi trebao biti nedostatak. Naprotiv, unio bi novu energiju u vođenju Centralne banke, a i dokazao se kao višegodišnji direktor jedne banke.

U bankarskim krugovima se kao potencijalni kandidat spominjao i Srećko Bogunović direktor „MF“ banke, međutim on je za CAPITAL rekao da ga još niko nije kontaktirao i da trenutno ima druge planove.

Kruna karijere i plata od 11.000 KM

Viceguvernera Centralne banke BiH predlaže guverner Centralne banke, a Upravno vijeće potvrđuje njegov izbor.

S obzirom da se Centralna banka BiH rukovodi modelom karensi borda, te da nema nadzor nad bankama u BiH, jer to rade entitetske agencije za bankarstvo, sa pozicije guvernera i još manje viceguvernera malo se može uticati na finansijsko tržište.

Sa tog stanovišta ove funkcije nisu toliko atraktivne, ali sigurno je da su kruna u karijeri svakog bankara.

Ove pozicije su vrlo dobro plaćene.

Prema nepotvrđenim informacijama koje su mediji objavljivali viceguverner Radomir Božić ima mjesečna primanja od oko 11.000 maraka, a guverner Kemal Kozarić oko 15.000 KM.

Kozarić, pisali su mediji, kao guverner prima platu od oko 6.500 KM, kao član Upravnog vijeća Centralne banke 4.500 KM, a kao član Upravnog odbora Agnecije za osiguranje depozita BiH 4.300 KM.

Viceguverner se bira na mandat od četiri godine.

Mjesto viceguvernera iz reda hrvatskog naroda, zbog nepostojanje političkog konsenzusa, je upražnjeno još od šestog mjeseca prošle godine, kada je istekao mandat Ankici Kolobarić.

(Capital.ba/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li visoki predstavnik Valnetin Incko treba da nametne zakon o zabrani negiranja genocida u BiH?

Rezultati ankete
Blog