Samo kod nas

U SIPI istražili - Kako na tenderu prepoznati BMW 535 DxDrive

Državna agencija za istragu i zaštitu Bosne i Hercegovine u tenderskoj porcedri nabavila je prošle godine luksuzni automobil BMW 535 D x Drive.

U sred krize i dramatičnih mjera štednje za ovaj automobil izdvojeno je tačno 114.900 maraka. Iako u tenderu za nabavku automobila nisu precizno naveli marku i tip vozila sve su učinili da dobavljači prepoznaju njihove želje.

Tehničkim specifikacijima precizno su definisane minimalne i maksimalne mjere u pogledu snage motora, zapremine motora, međusovinskog razmaka, dužine vozila pa čak i dodatne opreme koje žele u vozilu. Na tender su se javila tri dobavljača. Time je ispunjena zakonska obaveza o minimalnom broju prijavljenih na tender.

Koliko su u SIPI bili precizni  pokazuje i činjenica da su sve tri kompanije ponudile identično vozilo, dakle BMW 535 D x Drive. Cijena ponuđenih vozila međutim bila je različita pa su članovi Komisije morali izabrati bar nešto.

Logično, izabrali su najjeftiniju ponudu.

Državni revizori konstatuju da je tender i procedura provedena po Zakonu ali im je sumnjivo što su sva tri ponuđača prepoznala o čemu se radi i ponudili isto vozilo. To po njima ukazuje na mogućnost preferiranja određene marke vozila.

Mišljenja su da provođenjem nabavaki, u konkretnom slučaju, nije u dovoljnoj mjeri obezbijeđena pravična i aktivna konkurencija, što je jedan od osnovin principa Zakona o javnim nabavkama. Zato su rukovodstvo SIPE upozorili da ubuduće prilikom pisanja tenderske dokumentacije u pogledu tehničkih specifikacija budu malo neodređeniji kako bi i dobavljačima drugih marki i tipova vozila ostavili mogućnost prijavljivanja na tender.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog