Samo kod nas

U SIPI istražili - Kako na tenderu prepoznati BMW 535 DxDrive

Državna agencija za istragu i zaštitu Bosne i Hercegovine u tenderskoj porcedri nabavila je prošle godine luksuzni automobil BMW 535 D x Drive.

U sred krize i dramatičnih mjera štednje za ovaj automobil izdvojeno je tačno 114.900 maraka. Iako u tenderu za nabavku automobila nisu precizno naveli marku i tip vozila sve su učinili da dobavljači prepoznaju njihove želje.

Tehničkim specifikacijima precizno su definisane minimalne i maksimalne mjere u pogledu snage motora, zapremine motora, međusovinskog razmaka, dužine vozila pa čak i dodatne opreme koje žele u vozilu. Na tender su se javila tri dobavljača. Time je ispunjena zakonska obaveza o minimalnom broju prijavljenih na tender.

Koliko su u SIPI bili precizni  pokazuje i činjenica da su sve tri kompanije ponudile identično vozilo, dakle BMW 535 D x Drive. Cijena ponuđenih vozila međutim bila je različita pa su članovi Komisije morali izabrati bar nešto.

Logično, izabrali su najjeftiniju ponudu.

Državni revizori konstatuju da je tender i procedura provedena po Zakonu ali im je sumnjivo što su sva tri ponuđača prepoznala o čemu se radi i ponudili isto vozilo. To po njima ukazuje na mogućnost preferiranja određene marke vozila.

Mišljenja su da provođenjem nabavaki, u konkretnom slučaju, nije u dovoljnoj mjeri obezbijeđena pravična i aktivna konkurencija, što je jedan od osnovin principa Zakona o javnim nabavkama. Zato su rukovodstvo SIPE upozorili da ubuduće prilikom pisanja tenderske dokumentacije u pogledu tehničkih specifikacija budu malo neodređeniji kako bi i dobavljačima drugih marki i tipova vozila ostavili mogućnost prijavljivanja na tender.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li već sada znate za koju političku partiju ili pojedinca ćete glasati na predstojećim lokalnim izborima?

Rezultati ankete
Blog