Anketa

Anketa - Velika podrška objedinjavanju funkcija Predsjednika RS i člana predsjedništva iz RS

U Frontalovoj anketi smo pitali posjetioce portala “Da li podržavate prijedlog da se objedine funkcije predsjednika RS i člana Predsjedništava iz RS?” Učestvovalo je 699 posjetilaca, a njih 553 (blizu 80%) izabralo je opciju DA.

autor:Frontal 

Tek oko 15 odsto, odnosno 101 posjetilac ne podržava ovaj prijedlog koji je nedavno iznio Milorad Dodik predsjednik Republike Srpske i prvi čovjek najveće partije u Srpskoj, Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

"Ne mora to biti za vrijeme mog mandata, ali u dogledno vrijeme. To bi bilo najbolje, smanjilo bi troškove, a ojačalo bi i sposobnost Srpske za afirmaciju interesa i ciljeva u BiH", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić izjavio je medijima da je ideja Milorada Dodika da bi prvi čovjek Republike Srpske trebalo da bude i član Predsjendištva BiH iz Srpske teško ostvariva i neustavna, jer vodi stvaranju autoritativnog lidera sa ogromnom koncentracijom moći, što je suprotno svim demokratskim načelima. Mladen Ivanić, predsjednik Partije demokratskog progresa je istim povcodom rekao da se radi o nesprovodivom prijedlogu i "skretanju pažnje sa životnih problema građana Srpske".

Dragan Čavić lider Narodnog demokratskog pokreta je u kolumni za Frontal pod naslovom Dva u jednom (Nebojša Dodik ili Milorad Radmanović) napisao da, “Dodik definitivno smatra da osim njega ne postoji niko ko je sposoban da štiti srpske nacionalne interese. Čak ni u njegovoj partiji! On vjeruje samo sebi i nikom drugom.”

Nova anketa: Podržavate li organizovanje svečanog dočeka Momčila Krajišnika na Palama?

Bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i visoki funkcioner SDS-a, Momčilo Krajišnik će u petak 30. avgusta stići na Pale nakon odslužene 2/3 kazne po presudi za ratne zločine Haškog tribunal.

Krajišnik je preveo 13 godina u holandskim i britanskim zatvorima, a prema navodima Mladena Bosića, predsjednika SDS-a, prevoz iz Londona je na njegovu molbu obezbijedio kabinet Predsjednika RS. Krajišnik će se u RS vratiti avinom Vlade Republike Srpske. Prema pisanju PressRS-a istog dana Krajišnik će na Pale stići opet vazdušnim putem, a na teret budžeta - helikopetrom Vlade RS.

 

Miodrak Kovačević, načelnik opštine Pale i predsjednik opštinskog odbora SDS-a, izjavio je da je ispred vrha stranke zadužen da organizuje svečani doček Momčilu Krajišniku na centralnom paljanskom trg.

“Očekujem da će Momčila Krajišnika dočekati nekoliko hiljada građana Pala, Istočnog Sarajeva, i Republike Srpske. Zbog žrtve koju je podnio, Krajišnik je zaslužio da cijela RS u petak po podne bude na Palam”, izjavio je Kovačević za PressRS.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala u martu 2009. je pravosnažno osudilo Krajišnika na 20 godina zatvora zbog zločina nad Muslimanima i Hrvatima u BiH 1992. Krajišnik je osuđen za deportacije, prisilno premiještanje i, djelimično, progon nesrba u BiH, 1992. dok je on bio predsjednik Skupštine Republike Srpske.

Krajišnika su 3. aprila 2000. na Palama uhapsile međunarodne snage (Sfor), a četiri dana kasnije, on je u prvom pojavljivanju pred sudijom Tribunala izjavio da nije kriv.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog