Svijet

Evrozona izlazi iz recesije

Evrozona izlazi iz recesije, a ekonomski izgledi za iduću godinu su povoljni. Najveći problem ostaje nezaposlenost, uz zabrinutost zbog nepovoljne situacije u Grčkoj i Portugaliji, ali i Španiji i Italiji.

izvor: RTS/Frontal

U Evropskoj uniji ekonomska situacija je mnogo bolja nego prije samo godinu dana. Evropska centralna banka pažljivo prati šta se dešava i spremna je da učini sve da podstakne oporavak. Zato i dalje neće mijenjati kamatnu stopu.

U drugom kvartalu, evrozona je, sa rastom od 0, 3 odsto, izašla iz recesije. Ekonomski izgledi su dobri i u idućoj godini svih 28 zemalja - članica mogu da očekuju privredni rast.

Kamatna stopa i dalje je 0,5 odsto, ali, ako zatreba, Evropska centralna banka može da je koriguje ili da ubrizga više novca u privrede evrozone.

"Naša monetarna politika će se prilagođavati dok god to bude bilo potrebno. I dalje sam oprezan kada govorim o privrednom oporavku", kaže Mario Dragi, predsjednik Evropske centralne banke.

Avgust je za kompanije u evrozoni bio najbolji mjesec. Poslovne aktivnosti fabrika, malih i srednjih preduzeća, bile su na rekordnom nivou, prvi put od sredine 2011.

Ohrabruje i to što je Francuska u drugom tromjesečju izašla iz recesije. Glavni problem evrozone ostaje nezaposlenost koja je rekordnih 12,1 odsto.

"Pažljivo pratimo primjenu mjera za oporavak i smanjivanje budžetskih deficita. Potrebno je i dalje prilagođavanje naših privreda. Važno je zadržati zamajac u proizvodnom sektoru i na tržištu rada", kaže Jerun Diselblum, predsednik Evrogrupe.

Stručnjaci upozoravaju da glavna kriza u Evropi nije gotova i da još nije vrijeme za slavlje. Brinu ih Grčka i Portugalija, koje su kilometrima daleko od oporavka, a tu su i problemi s kojima se teško bore Španija i Italija.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog