Ex-Yu spomenar

Sjećanja: Jugoslavenski "Aid" bend - YU Rock Misija (Video)

YU rock misija bio je projekt podrške Bobu Geldofu, koji se borio za ljudska prava u Africi, sastavljen od muzičara nekadašnje SFRJ, koji su snimili pjesmu "Za milion godina", a čija je akcija kulminirala koncertom "Live Aid" 13. jula 1985.

Pored pjesme "Do They Know For Christmas?", koju su snimili izvođači iz Velike Britanije, i mnogih projekata izvođača iz SAD-a, i druge države su se takođe aktivno pridružile Geldofovoj kampanji, uključujući Kanadu, Istočnu Njemačku, Austriju, Norvešku i dr.

SFR Jugoslavija nije bila izuzetak. Elita jugoslavenske rock i pop muzičke scene zajedno je formirala jugoslavenski "Aid" bend, nazvan YU Rock Misija.

Sastav je snimio pjesmu i odgovarajući spot. U sastavu su bili izvođači: Oliver Mandić; Željko Bebek, bivši pjevač rock sastava Bijelo dugme; Marina Perazić, iz sastava Denis & Denis; Momčilo Bajagić-Bajaga, vođa sastava Bajaga i instruktori; Aki Rahimovski, vođa sastava Parni valjak; Slađana Milošević; Massimo Savić; Zdravko Čolić; Peđa D' Boy i mnogi drugi poznati muzičari. Snimili su pjesmu "Za milion godina", koja se i dalje izvodi na radio stanicama bivše Jugoslavije. U ovoj pjesmi, solo dionicu na gitari odsvirao je Vlatko Stefanovski iz sastava Leb i sol. Neki muzičari kao što je npr. Bora Đorđević, vođa sastava Riblja čorba, odbili su učestvovati u ovom projektu.

Za kraj kampanje, jugoslavenski muzičati su izveli ovu pjesmu na osmosatnom koncertu 15. juna 1985. u Beogradu. Spot za ovu pjesmu prikazan je na televizijskim stanicama širom svijeta, a 13. jula 1985. je prikazan u okviru "Live Aid" koncerta u Londonu, na velikom video-screenu.

Ovaj spot je takođe uključen u "Live Aid DVD" izdanje, koje je objavljeno 2004. godine. Diskografska kuća PGP RTS je izdala kompilaciju koja je posvećena ovoj akciju na kojoj se nalazi pomenuta pjesma ‘Za milion godina’, kao i neki hitovi muzičkih legendi koji su nastupali na našem ‘Live Aid’ koncertu.



Za milion godina

Kada jedna gruba reč, ko vrata teška zatvori sve prolaze
Kada dan ko kamen tvrd, sruši se sa neba na tvoj nežni dlan
I dok noć u kojoj nema zvezda caruje
U samoći sa svih strana strah te obuzme

Kada tmurno jutro osvane u tvojim tužnim mislima
Kada kise jesenje zamagle ti pogled ispred prozora
Jedna ruka traži te i želi da ti da
Dodir nežnosti za bar milion godina

Nikad ne boj se, s tobom neko je
Ko želi ljubav da ti da, deo svoga toplog sna
Nikad ne boj se, ljubav jača je
Deca u nama znaju sve, pravi put u nove sne

Kada strašne bure zaprete da razbiju tvoj mali brod
Kada reči sture pokusaju da nađu izgovor
Jedna ruka traži te i želi da ti da
Dodir nežnosti za bar milion godina

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog