Svijet

Njemačka u deficitu njegovatelja - šansa za nezaposlene

BERLIN - Njemačkoj će uskoro nedostajati veliki broj njegovatelja, pa vlada nastoji da dovede radnike iz cijelog svijeta, što je moguće prije, a šanse za ovaj posao imaju i osobe iz BiH i Srbije. Međutim, zemlje koje radnici napuštaju i same imaju deficit u toj oblasti.

izvor: Srna/Frontal

Stručnjaci procjenjuju da će do kraja ove decenije u oblasti njegovateljstva nedostajati oko 220.000 kvalifikovanih radnika.

Radna snaga trebalo bi da stigne iz inostranstva. U fokusu su zemlje južne Evrope - Španija, Grčka, Italija i Portugalija.

Te članice EU definisane su u jednom kratkom odgovoru njemačke vlade na zahtjev poslanika LJevice kao "glavne zemlje" za te poslove.

Zahtjev upućen vladi naslovljen je kao "Odliv mozgova iz južnih zemalja na području njege i zdravstva" i odnosi se na zemlje u kojima je potencijal u ovoj oblasti zaista veliki.

Zbog finansijske i bankarske krize u pomenutim državama nema dovoljno posla u zdravstvu.

Postoji interesovanje i za njegovatelje iz Srbije i BiH, kao i iz Tunisa i Filipina - navode njemački mediji.

U svojoj akciji privlačenja strane radne snage NJemačka se pridržava međunarodnog prava. S tim se poklapa i Kodeks Svjetske zdravstvene organizacije o angažovanju zdravstvenih radnika, koji zabranjuje dovođenje osoblja iz zemalja sa nedostatkom takve stručne radne snage.

Riječ je o državama u kojima na 1.000 stanovnika ima manje od 2,29 medicinskog osoblja.

Taj postotak podrazumijeva da je medicinski moguće zbrinuti oko 80 odsto stanovništva, a ostatak od 20 odsto teško da ima izgleda za dobijanje pomoći. Ta situacija prisutna je, na primjer, u Vijetnamu i Indoneziji.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog