Banja Luka

Obilićevo dobija kružni tok

Banjaluka će za 15 dana dobiti novu, petu po redu, kružnu raskrsnicu i to na spoju ulica Mirka Kovačevića, Cara Lazara i Carice Milice, a na granici mjesnih zajednica Obilićevo 1 i 2.

Izvor:ATV

Naime, nakon što je prošli mjesec kružna raskrsnica kod Gradskog mosta puštena u rad, semafor na raskrnici poslije mosta nije bio u funkciji, što je izazvalo priličan haos i revolt građana.

Pitali su zašto je izgrađena kružna raskrsnica kod Gradskog mosta a da se nije mislilo o problemu poslije Gradskog mosta, odnosno o frekventnoj saobraćajnici koja je vapila za bilo kakvim rješenjem.

Jedno od pitanja bilo je i čemu isključenje semafora, ali i šta je dalji plan gradskih vlasti?

Kružni tok za dvije sedmice

Odgovor na njihova pitanja dao je načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković potvrdivši nam da će nova, i to montažna kružna raskrnica svjetlo dana ugledati već za dvije sedmice.

Nakon izgradnje kružne raskrsnice kod Gradskog mosta, došli smo do zaključka da od nje nemamo nikakve koristi ukoliko semafor i dalje bude radio i budu se stvarale ogromne kolone automobila. Upravo iz tog razloga odlučeno je da semafori budu isključeni.

Idejno rješenje projekta montažnog kružnog toka je završeno, trenutno radimo projektnu dokumentaciju, dok je javna nabavka najboljeg izvođača takođe u toku. Očekujemo da će kroz nekih 15 dana projekat da krene sa realizacijom. Odsjek za saobraćaj izvršio je sve potrebne analize i očekujemo da ćemo za jedan od sljedećih vikenda kroz 15 dana da krenemo sa radom. Obilićevo će tako dobiti kružni tok, i to montažni kao i na Starčevici, a cijeli projekat koštaće oko 40.000 KM, u šta je uključena kompletna kružna raskrsnica, mostovi za pješake, ali i proširenje trotoara, jer su ulice dosta uske – kaže Novaković.

Predsjednik Savjeta MZ Obilićevo 2 Vanja Janča slaže se da je raskrsnica kritična kada je u pitanju saobraćaj i da je kružna raskrsnica prijeko potrebna.

To je spas za ovo naselje


Kada je nedavno Zoran Novaković dolazio u kancelariju savjeta naše mjesne zajednice, a bili su prisutni i predstavnici MZ Obilićevo 1, obećano nam je da će se problem semafora i generalno raskrsnice na spoju ulica Mirka Kovačevića, Cara Lazara i Carice Milice biti riješen što prije. Ja se nadam da neće ostati samo na obećanju i da će ovo usko grlo i granica naših mesnih zajednica biti riješena kako je obećano – ističe Janča.

Banjalučanin Stojan Dardić kaže da otkako je izgrađen kružni tok kod Gradskog mosta, saobraćaj na raskrnici poslije mosta je postao nepodnošljiv.

Svaki dan kada idem na posao moram da prođem ovom raskrsnicom. Iz pravca od dvorane Obilićevo je prosto nemoguće da se uključite u saobraćaj ukoliko idete prema gradu, jer semafor ne radi. Doduše i sa semaforom je to bilo manevrisanje, ali sada je još gore. Tu su i pješački prelazi i mnogo pješaka, zatim gradski autobusi te veliki broj automobila i treba to sami da vidite, jer riječima je taj cirkus nemoguće opisati. Takođe, kada idem pješke i sa djetetom pokušavam da pređem ulicu, stojimo po 10 minuta čekajući da se neko smiluje i pusti nas. Iskreno se nadam da ćemo za 15 dana biti obradovani kružnim tokom – kaže Dardić.

Dva nova kružna toka, treći na pomolu

Grad Banjaluka u 2013. godini izgradio je dva nova kružna toka. Prvi kružni tok ove godine, i to montažni, izgrađen je u avgustu u MZ Starčevica u ulici Majke Jugovića. Cijena ovog kružnog toka je 29.000 KM, a njegovo postavljanje će sigurno riješiti dugogodišnje muke građana. Drugi kružni tok izgrađen je mjesec dana poslije na raskrsnici ulica Patre, Isaije Mitrovića i Teodora Kolokotronisa kod Gradskog mosta, a vrijednost ovog ugovora iznosila je 180.000 KM. U gradu postoje još dvije kružne raskrnice na tranzitu kod Gimnazije i na Petrićevcu.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog