Svijet

Počinje gradnja Južnog toga kroz Srbiju

BEOGRAD - Radovi na izgradnji gasovoda Južni tok kroz Srbiju počeće 24. novembra ove godine, dogovoreno je na današnjem sastanku predsjednika Vlade Srbije Ivice Dačića i direktora Gasproma Alekseja Milera.

izvor: Tanjug/Frontal

Premijer Dačić je rekao da je gasovod Južni tok jedna od najvrijednijih investicija u Srbiji u posljednjih nekoliko decenija, saopšteno je iz Vlade Srbije, gdje je sastanak i održan.

Izgradnjom gasovoda Južni tok Srbija ostaje dosljedna u ispunjavanju Energetskog sporazuma koji je potpisala sa Ruskom Federacijom.

U interesu i Srbije i Rusije je da se taj sporazum sprovede, a za Srbiju je važan jer Srbija postaje regionalni energetski centar, naglasio je premijer Dačić.

Gasovod Južni tok je vrijedan 1,7 milijardi evra, a značajan dio radova će izvoditi srpske kompanije.

Na današnjem sastanku su razmatrane mogućnosti da jedan krak ovog gasovoda ide ka Makedoniji, jedan ka Republici Srpskoj, a planira se da jedan krak transportuje gas ka Kosovu i Metohiji, što bi obezbijedilo regionalnu stabilnost u snabdijevanju gasom.

Narednih dana će biti utvrđeni svi tehnički detalji i parametri za početak radova na gasovodu Južni tok, navedeno je u saopštenju.

Miler se u odvojenim susretima sastao sa vicepremijerom Aleksandrom Vučićem i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog