Svijet

Institucije EU dogovorile budžet za narednu godinu

BRISEL - Institucije EU postigle su dogovor o budžetu za 2014. godinu poslije noćašnjih teških pregovora, saopštio je danas evropski blok.

izvor: Agencije/ Frontal

Prema kompromisnom sporazumu, budžet čini 135,5 milijardi evra u novčanim uplatama i 142,6 milijardi evra u preuzetim obavezama.

Pregovori su trajali do rano jutros, kako bi se riješio spor u vezi sa troškovima između tri tijela EU - 28 država članica, Evropskog parlamenta i Evropske komisije.

Vlade naklonjene štednji željele su da zadrže uplate na nivou ispod 135 milijardi evra, što je za milijardu, odnosno milijardu i po evra manje od onoga što su tražili Evropska komisija i Evropski parlament.

"Dogovorili smo se da pojačamo finansiranje prioritetnih oblasti, poput ekonomskog rasta, zapošljavanja, inovacija i humanitarne pomoći", izjavio je Algimantas Rimkunas, zamjenik ministra finansija Litvanije, koja trenutno predsjedava EU.

U saopštenju se navodi da su finansijski ojačane agencije EU koje se bave migracijom, azilom i kontrolom granica, kao i evropska tijela za finansijski nadzor, prenio je AFP.

Budžet za 2014. godinu je manji za više od devet odsto u odnosu na prethodnu godinu. Očekuje se da će ministri i poslanici usvojiti budžet 19. i 20. novembra.

Noćašnji dogovor otvara put Evropskom parlamentu da sljedeće sedmice usvoji dugoročni budžet EU za period od 2014. do 2020. godine u iznosu od trilion evra.

Komentari
Twitter
Anketa

Koliko puta sedmično imate ručak sa mesom?

Rezultati ankete
Blog