Svijet

Amerikanci preuzimaju pola “Trepče“

BEOGRAD - Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji RMK "Trepča" i američke kompanije "Nju dženerejšn pauer" (NGP) mogao bi već do kraja godine da bude konkretizovan, najavio je ministar rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević.

Izvor:Tanjug

Bačević je za "Novosti" rekao da je prijedlog ugovora o strateškom partnerstvu spreman i da je ostalo da se dvije strane usaglase o konačnoj formi tog dokumenta.

"Danom potpisivanja tog ugovora stiču se svi uslovi za otvaranje investicija američke kompanije u kombinatu "Trepča". Plan je da se otvore novi rudnici tamo gdje su rezultati geoloških ispitivanja takvi da je to smisleno, zatim da se proširi i poveća obim proizvodnje u postojećim rudnicima, koji se nalaze u sastavu sjeverne "Trepče", a to su "Belo brdo" i "Crnci"", rekao je Bačević.

Ministar je dodao da će biti dopremljena nova oprema za eksploataciju ruda i da će se stvoriti finansijski uslovi za izgradnju nove topionice u Zvečanu.
"Takođe, u planu je i izgradnja jedne termoelektrane, koja bi proizvodila struju za sve opštine na sjeveru KiM instalisane snage oko 50 megavata", najavio je Bačević.

"Novosti" navode da je predloženi vlasnički odnos između "Trepče" i američke kompanije 51 odsto za srpsku stranu i 49 odsto za NGP, a da će ugovor biti potpisan bez obzira na to što je Kosovska agencija za privatizaciju izlazila u javnost sa nekim svojim planovima za kombinat.

"Postavili smo pitanje Kosovskoj agenciji na osnovu kog pravnog akta ili dokumenta oni polažu pravo u sjevernom delu "Trepče", tim prije što je sjeverna "Trepča" registrovana i nalazi se u srpskoj APR sa jasno utvrđenom i definisanom vlasničkom strukturom, koja je prezentovana američkoj kompaniji", kaže Bačević, ističući da je sjeverna "Trepča" sto odsto srpska.

"Dolaskom američkog kapitala u "Trepču" stvaraju se uslovi da se otvore i zatvoreni rudnici na KiM, da se aktiviraju ugašena preduzeća i da građani i južnog dijela Kosovske Mitrovice mogu da računaju na zaposlenje koje su izgubili nebrigom i nemarom svoje vlasti", naglasio je on.

Bačević je, takođe, pozvao svog kolegu iz vlade u Prištini da razgovaraju o tome čije je šta na KiM, koji su se rudnici otvarali i razvijali učešćem Srbije, kao i o niklu, "Novom brdu", "Obiliću" i drugim rudnicima, koji su kako je rekao, od životnog značaja za stanovnike KiM.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li već sada znate za koju političku partiju ili pojedinca ćete glasati na predstojećim lokalnim izborima?

Rezultati ankete
Blog