Svijet

Švajcarski referendum o platama - iskra koja bi mogla zapaliti cijelu Evropu

Švajcarski glasači 24. novembra će izaći na birališta i na referendumu odlučiti o ograničavanju mjesečnih plata u švajcarskim kompanijama i to tako da najveća godišnja plata ne može biti 12 puta veća od najniže plate unutar iste kompanije.

izvor: advance.hr/Frontal

"Inicijativu 1:12" su pokrenuli Švajcarski Mladi Socijalisti (Swiss Young Socialists / JUSO), koji tvrde da niko ne bi trebao zaraditi u samo jednom mjesecu onoliko koliko njegov kolega s posla zaradi tokom cijele godine. Iako su Mladi Socijalisti svoj program gotovo uskladili sa švajcarskom Socijaldemokratskom partijom, koja je dio vladajuće koalicije, oni su kao udruženje službeno nezavisni, prenosi World Socialist Web Site.

Švajcarska je poznata kao zemlja jedinstvenog sistema direktne demokratije u kojem je dovoljno da se prikupi 100 000 potpisa o nekom prijedlogu ili inicijativi, potom se raspisuje referendum na kojem većina odlučuje slaže li se s prijedlogom i treba li on postati dijelom federalnog ustava.

Ova  inicijativa je posebna zato što bi, kako navodi Reuters, "ograničavanje plata i uvođenja omjera 1:12 mogla biti iskra koja će zapaliti cijelu Evropu".

O tome šta o inicijativi misle preduzetnici ne treba posebno govoriti. Neki čak prijete da će, ukoliko referendum prođe, napustiti Švajcarsku i poslovanje preseliti u neku drugu zemlju.

Švajcarski World Radio navodi kako kompanije kao što su Novartis, Nestle, Bobst i SBB, koje zapošljavaju na hiljade ljudi, od njih traže da se pismeno izjasne da će na referendumu biti protiv "Inicijative 1:12", a nadzorni odbori, kao i vlasnici kompanija su uvjereni da će Švajcarska u slučaju pozitivnog ishoda referenduma biti nepoželjno mjesto za poslovanje. Predsjednik uprave GlencoreXstrata, jedne od najvećih švajcarskih kompanija, izjavio je "da će u slučaju donošenja ovog zakona razmotriti odlazak iz zemlje".

"Ja ne mogu vjerovati da će Švajcarska izazvati toliku štetu svojoj privredi i to ne tvrdim kao čelnik kompanije, nego kao švajcarski državljanin", u intervjuu za Sonntags Zeitung je izjavio Ivan Glasenberg, čelnik giganta GlencoreXstrata.

Među političarima je bio najoštriji jedan od članova Švajcarske radikalne liberalne stranke (FDP), Ruedi Noser, koji je za Swiss Review izjavio kako će "Švajcarska od najliberalnije evropske ekonomije, postati Sjeverna Koreja Evrope", a predsjednik FDP-a, Filipp Miler, je i dalje pri stavu kako "Inicijativa 1:12 zadire u temelja načela slobodne ekonomije i nije kompatibilna s postojećim švajcarskim propisima".

David Rot, lider JUSO-a i jedan od pokretača inicijative, ne slaže se s izjavama koje dolaze iz vrha švajcarskih kompanija i političkih protivnika referenduma i tvrdi kako su poruke koje dolaze s njihove strane "prilično arogantne i nije istina da će prolaskom inicijative velike kompanije nestati".

"Velike kompanije nisu ovdje zato što ovdje mogu davati visoke plate menadžerima, nego zato što u Švajcarskoj imaju izuzetno povoljne uslove za poslovanje. Ovdje su izuzetno obrazovani ljudi, imamo jako dobar nivo infrastrukture, zdravstveni sistem koji funkcioniše, socijalnu sigurnost i opštu sigurnost. Zbog te sigurnosti vi možete hodati ulicama,a da nije važno koliko ste bogati i to je razlog zbog kojeg su kompanije u Švajcarskoj", za Business Insider je izjavio David Rot (28) i dodao "da je optimist i da inicijativa ima šansu pobijediti kompanije koje troše milione i čiji predstavnici u protiv-kampanji postaju prilično agresivni i nervozni u posljednje vrijeme".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog