Svijet

Počinje izgradnja Južnog toka u Srbiji

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovaće danas svečnoj ceremoniji otpočinjanja izgradnje dionice gasovoda "Južni tok" na teritoriji Srbije i razgovarati sa predsjednikom Upravnog odbora "Gasproma" Aleksejem Milerom.

Dodik je rekao da je ovo veliki dan za Srbiju i Republiku Srpsku, jer će početak izgradnje gasovoda potpuno promijeniti privrednu strukturu ovog regiona i obezbijediti energetsku budućnost.

"Zahvaljujući tome što Rusi i `Gasprom` vjeruju u Republiku Srpsku time će se promijeniti i naša budućnost", rekao je Dodik juče novinarima u Banjaluci.

Ceremonija će biti održana u Palati Srbije u Beogradu sa početkom u 16.00 časova, kada će predsjednik Srbije Tomislav Nikolić dati nalog za početak zavarivanja prvog spoja gasovoda koje će biti obavljeno u Šajkašu.

Na ceremoniji će, osim Nikolića, govoriti premijer Srbije Ivica Dačić, ministar energetike Ruske Federacije Aleksandar Novak, ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović, predsjednik Upravnog odbora "Gasproma" Aleksej Miler i direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Srpska i ruska strana će potpisati Protokol o zajmu, Ugovor o tranzitu i Ugovor o povezivanju djelatnosti od opšteg interesa.

Poslije ceremonije, zavarivanjem prvog spoja cijevi na gasovodu u Šajkašu u Vojvodini, biće ozvaničen svečani početak radova na dionici "Južnog toka" kroz Srbiju, dok će radovi na terenu krenuti u februaru naredne godine.

Izgradnja gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju jedna je od najvrijednijih investicija u Srbiji u posljednjih nekoliko decenija, a njena vrijednost procijenjena je na više od 1,9 milijardi evra.

Gradnju "Južnog toka" kroz Srbiju će realizovati zajedničko preduzeće "Južni tok Srbija", u kojem "Srbijagas" ima 49 odsto, a ruski "Gasprom" 51 odsto vlasništva.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog