Svijet

Prvi var na "Južnom toku" kroz Srbiju

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da od danas, sa početkom izgradnje Južnog toka, Srbiju i Rusiju povezuje nova energija - ruski gas koji je ostvarenje srpskog energetskog sna o snabdijevanju bez neizvjesnosti, te da je Srbija postala regionalno energetsko čvorište.

"`Južni tok`, koji od danas postaje stvarnost Srbije, nije samo priča o ispunjavanju energetskog sporazuma među našim država i o panevropskoj gasnoj magistralnoj trasi, nego simbol povezivanja država i naroda i poruka svetu da jedino zajedničkim nastojanjima i smelim poslovnim poduhvatima svuda i uvek gradimo razumevanje i mir", rekao je Nikolić.

On je na svečanosti u Palati Srbija, kojoj su prisustvovali i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srpske Željka Cvijanović, naglasio da je Srbija država mira i rješenja, a ne sukoba i problema, te da je to država budućnosti.

Nikolić je rekao da je izgradnja "Južnog toka" simbol cilizacijskog napretka čovjeka na planeti Zemlji, te dodao da će čak 35 miliona domaćinstava biti snabdjeveno gasom.

On je istakao da će dobrobit za Srbiju biti višestruka i da će Srbija biti regionalno energetsko čvorište, odakle će ići konekcija gasovoda za Mađarsku, Hrvatsku i Republiku Srpsku, a predviđena je izgradnja kraka i ka Makedoniji.

"Jako važna uloga Srbije u projektu koji mnogi nazivaju energetskim i graditeljskim poduhvatom veka nije samo pitanje geografije, nego i međunarodno prepoznavanje Srbije kao ključne države u regionu", rekao je Nikolić.

On je naveo da početak izgradnje gasvoda doprinosi ugledu Srbije, i njenu energetsku budućnost čini daleko izvjesnijom, a ovaj istorijski projekat je jasna poruka poslovnom svijetu da je Srbija zemlja u koju vrijedi investirati i da je ozbiljan strateški partner.

Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je čestitke učesnicima i gostima današnje zvanične ceremonije u Beogradu povodom početka gradnje dionice "Južnog toka kroz Srbiju", ističući da je to važan događaj ne samo za Srbiju, koja će postati evropski ključni energetski centar, već i za balkanske zemlje i čitav evropski kontinent.

"Gradnja gasovoda će biti veliki doprinos poboljšanju međunarodne energetske sigurnosti", naveo je Putin u poruci, koju je na ceremoniji u Palati Srbija pročitao ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

"Južni tok" će, naveo je Putin, dnom Crnog mora spojiti ruske najveće prirodne deponije gasa sa najvećim tržištima jugoistočne Evrope i osigurati pouzdano snabdijevanje gorivom za evropske potrošače, bez rizika vezanih za tranzit.

Putin je istakao da će gradnja izuzetno velikog gasovoda kroz Srbiju privući velike investitore u Srbiju i region, donijeti nove poslove, podstaći dalji socijalni i ekonomski razvoj, a Srbija će, širenjem i modernizacijom tranzitne gasne mreže postati evropski ključni energetski centar.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je ovo najveći razvojni i strateški projekat u oblasti energetike i da je danas dan kada Srbija poslije više od četiri decenije ponovo može da kaže da gradi nešto veliko - najveći infrastrukturni i enrgetski projekat u Srbiji.

"Ovo nije samo veliki dan za Srbiju i region Balkana, nego i za celu Evropu koji će imati tranzit gasa bez bezbednosnih rizika. Srbija će postati značajno energetsko čvoršte u regionu i pouzdan partner enegetske sigurnosti u Evropi", rekao je Dačić.

On je naveo da je u planu i izgradnja krakova ka Republici Srpskoj i Hrvatskoj, te da je Srbija predložila u kosovskom dijalogu u Briselu i moguću temu da jedan krak ide prema Kosovu i Metohiji.

"Više od 10 odsto ukupnih evropskih potreba za gasom biće transportovano preko Srbije. Srbija ovim projektima postaje centar naftno-gasne privrede u regionu, a `Južni tok` otvara velike mogućnosti za razvoj mnogih industrijskih grana", rekao je Dačić.

U Srbiji su danas počeli radovi na izgradnji gasovoda "Južni tok", vrijednog 1,9 milijardi evra, a svečana ceremonija tim povodom održana je u Palati Srbija u prisustvu državnog vrha Srbije, Republike Srpske i predstavnika Rusije.

Na ceremoniji u Palati Srbija, kojoj su prisustvovali i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je dao nalog za početak zavarivanja prvog spoja gasovoda u mjestu Šajkaš, u Vojvodini.

Za svečanost povodom početka gradnje dionice "Južnog toka" kroz Srbiju akreditovano je 165 predstavnika oko 35 medija, među kojima su i medijske kuće iz Rusije, Slovenije, Albanije, Republike Srpske i Makedonije.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog