Svijet

BIVŠI ČLAN UO LJUBIJA TVRDI: “Mital” isisava čist kapital poput Litvanaca iz “Birča”

Dugogodišnji radnik Rudnika Ljubija u Prijedoru i član Upravnog odbora ove firme Mirko Šašić u više navrata obraćao se nadležnim institucijama u Republici Srpskoj nudeći konkretne dokaze o kriminalu koji se dešava u rudnicima Ljubija i Omarska.

izvor: ATV /Avaz 

Za kriminal optužuje kompaniju “Arcelor Mittal”. Ali, optužbe nikada nisu dobile adekvatan epilog.

Prije četiri mjeseca, međutim, predsjednik RS Milorad Dodik (SNSD) iznio je sumnje u malverzacije indijske korporacije transfernim cijenama, a Poreska uprava RS počela je pregled poslovnih knjiga. Do danas istraga nije okončana.

U javnosti su se pojavile sumnje da aktuelni pritisak na “Mital” proizlazi, zapravo, iz njihove borbe s izraelskom kompanijom „Israeli Investment Group – Balkan“, koja je osnovala sjedište u Banjoj Luci, za potpuno vlasništvo nad rudnicima Ljubija.

O tome svjedoči i Šašić, koji objašnjava i da su na samom startu s “Mitalom” napravljeni štetni ugovori koji su mu omogućili da ima upravljački paket, vodi dvojno knjigovodstvo te manipuliše cijenama rude.

- Očigledno je da se radi o izvlačenju kapitala. “Mital” rudu iz Omarske prodaje svojoj firmi, željezari u Zenici. Pri tome je kupuje za 40 dolara, a prodaje za 190 dolara – ističe Šašić.

On objašnjava da je deset godina radio u ovoj firmi te se jedno vrijeme nalazio i na mjestu tehničkog direktora, a bio je i član Upravnog odbora. Po struci je diplomirani inžinjer, pa ističe da je vrlo dobro upoznat s cijelom problematikom u rudnicima.

- Tamo se dešavaju isisavanje kapitala i inkriminisane radnje, isto kao u “Birču”. Takođe, “Mital” godinama ostvaruje ogroman profit eksploatišući rudu u Omarskoj, a stranom vlasniku nije u interesu da išta dijeli s malim akcionarima. Moja uža porodica imala je više od 60.000 KM vrijednost akcija, a sada je to svedeno na 5.000. Tada je vrijednost akcije bila marka, a sada je 20 feninga. Jednostavno, tamo se vrši javna pljačka uz saglasnost vlasti u RS. Bez njih to ne bi moglo – naveo je Šašić za “Avaz”.

Da se radi o istim malverzacijama kao što su Litvanci činili u zvorničkom “Birču”, Šašić potkrepljuje podacima da je većinski vlasnik strana firma koja osniva sestrinske firme na koje se prenosi kapital, a troškovi i dugovanja ostaju na matičnom preduzeću.

- Gubici se knjiže na glavno preduzeće, a prihode ubiru sestrinske ili kćerke firme – dodaje Šašić.

Uprava “Mitala” ne želi komentarisati optužbe koje se iznose na njen račun, a jedino je nakon afere koju je otvorio Dodik uputila kratko saopštenje u kojem je navela da je oduvijek poslovala transparentno te je iznijela i podatke o dosadašnjim ulaganjima.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog