Svijet

Jadransko-jonski gasovod kroz Crnu Goru

PODGORICA - Jadransko-jonski gasovod od Azerbejdžana jednim krakom proći će i kroz Crnu Goru.

izvor: Novosti

U Bakuu, glavnom gradu ove daleke zemlje, paraf na memorandum o saradnji u izgradnji gasnog koridora stavili su u utorak predstavnici Crne Gore, Hrvatske, Albanije i zemlje domaćina.

Energetskom strategijom Crne Gore, Jadransko-jonski gasovod prepoznat je kao vodeća opcija za gasifikaciju zemlje, ali i kao mogućnost za plasman sopstvenog gasa, za koji se očekuje da će biti otkriven u crnogorskom podmorju.

Crnogorski eksperti iz ove oblasti računaju da će, prolaskom cijevi iz dalekog Kaspijskog mora u Azerbejdžanu, u dužini od oko 530 kilometara, đetići godišnje samo od tranzita gasa ubirati 21 milion evra!

Poznata je i trasa koja će ići sa Dalekog istoka ka Albaniji, pa kod Božaja ka Podgorici, a onda prema Cetinju, podno istočnih padina Lovćena i dalje ka Radanovićima, zatim, preko Luštice do Jadrana, gdje bi kod Prevlake ušli u susjednu Hrvatsku.

Ovo je najoptimalnija ruta gasovoda, jer će ići kroz teren najvećeg budućeg potrošača - područje zetske ravnice - a i stvorili bi se uslovi za aktiviranje fabrike „Glinice“, pogona posrnulog Kombinata aluminijuma, koja vapi za jeftinim izvorom energije. Ukupna investicija projekta „Šah Deniz 2“ procijenjena je na 610 miliona evra.

Nakon što je crnogorski ministar Vladimir Kavarić stavio potpis na ovaj dokument, oglasio se predsjednik Filip Vujanović, koji je ocijenio da memorandum doprinosi ostvarenju ciljeva Energetske zajednice o diverzifikaciji transportnih pravaca i izvora i većoj sigurnosti snabdijevanja.


Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog