Dom i vrt

Vaš WiFi ruter možda ubija kućno cvijeće?

Eksperiment danskih srednjoškolaca uzdrmao je naučnu zajednicu, jer pokazuje da razlog zašto kućno cvijeće i bilje žuti i lagano odumire može biti upravo WiFi ruter.

autor: Frontal

Pet učenica devetog razreda škole Hjallerup u sjevernom Jutlandu u Danskoj je primjetilo da ima vrlo slabu koncentraciju ukoliko spavaju sa svojim mobilnim telefonom kraj glave. Pošto u školi nemaju opremu da ispitaju aktivnost moždanih talasa, one su se odlučile za drugu opciju, prenio je sajt mashable.com.

Stavile su sjeme biljke potočarke u šest posuda pored WiFi rutera koji emituje približno isti nivo mikrotalasne radijacije kao i mobilni telefon.

Uzele su još šest posuda u koje su takođe stavile sjeme i smjestile u prostoriju bez rutera. Svo vrijeme su pazile na jednake uslove po pitanju temperature sobe, dotoka sunca i vlažnost.

Nakon 12 dana sjeme iz prostorije bez rutera je bilo zeleno, naraslo je i lijepo napredovalo, dok ono koje je bilo u domenu rutera je postalo žuto, suvo pa čak je i mutiralo.

 

Učiteljica Kim Horsevad je istakla za the Daily Dot da su njene učenice uradile eksperiment dva puta i da je oba dao iste rezultate. Ona je dodala da dok su učenice uradile eksperiment da ispitaju samo jednu promjenljivu najbolje što su mogle, to nije profesionalna studija.

Podvukla je napor učenica da za obe prostorije očuvaju sve ostale uslove pod kontrolom, da dobijaju dovoljno tečnosti, dok je temperatura kontrolisana termometrom. Kaže da svakako postoje šanse da su neki drugi faktori uslovili rezultate, ali da ni učenice ni ona ne mogu da dokuče šta bi to bilo.

Kim navodi da su rezultati jasno dramatični i da bi mogli biti povod za opšrinija istraživanja.

Dvoje naučnika, profesorica nauronauke Ole Johansen sa Karolinska instituta u Švedskoj i dr Endrju Goldsvort sa Imperijal koledža u Londonu su iskazali interesovanje za eksperiment i možda ga ponove u laboratorijama.

Učenice su za svoj rad nagrađene na nacionalnom sajmu nauke.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog