Svijet

Poskupjelo državljanstvo Malte - 1,15 miliona evra investicija

VALETA - Vlada Malte objavila je danas revidiranu šemu za sticanje državljanstva u toj zemlji Evropske unije, podizanjem granice investicija za koji prebivalište neće biti potreban uslov, preneo je AP.

izvor: Agencije

Premijer Malte Džozef Muskat rekao je novinarima da novi uslovi uključuju ukupnu investiciju od 1,15 miliona evra, za razliku od prvobitnih 650.000 evra za kupovinu pasoša, navodi američka novinska agencija.

Ubuduće će "novopečeni" Maltežani morati da ulože i 350.000 evra u imovinu i još 150.000 evra potroše za obveznice ili akcije tokom najmanje pet godina.

Muskat je saopštio da će program biti ograničen na 1.800 pasoša, kao i da će biti objavljena imena onih koji dobiju državljanstvo, što je ustupak kritičarima koji su tvrdili da bi Malta mogla da postane "meta" onih koji državljanstvo traže iz loših namjera, kao što su teroristi.

Navodi se da će se pasoši izdavati po okončanju detaljne procedure, koja će trajati između šest mjeseci i dvije godine.
Lider opozicione Nacionalne stranke Simon Busutil rekao je da će se usprotiviti novoj šemi kada bude predata u proceduru u parlamentu slijedećeg mjeseca, što je posljednja prepreka za njeno sprovođenje.

Nacionalna stranka se protivi konceptu prodaje državljanstva, smatrajući da boravak treba odobriti poslije određenog broja godina.

Asošijeted pres ističe da je laburistička vlada revidirala svoj plan nakon protivljenja u javnosti i pažnje koju su svjetski mediji poklonili tom pitanju, ali da nije uspjela da postigne nikakav dogovor sa opozicijom.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog