Zdravlje

Preispitivanje upotrebe antibakterijskih sapuna

Sapuni i gelovi za tuširanje koji su okarakterisani kao "antibakterijski" su na udaru od strane američke Administracije za hranu i lijekove (FDA). Naime ova vladina agencija je podnijela prijedlog pravila koje će od proizvođača zahtijevati da dokažu da su im proizvodi bezbjedni za dugoročnu upotrebu.

izvor: Frontal

Kao dio šireg razmatranja od strane FDA, proizvođači će takođe morati da pokažu kako su njihovi proizvodi efikasniji u spriječavanju bolesti i širenju zaraze od običnog sapuna i vode.

Ako te kompanije nisu u mogućnosti da ispune ove zahtijeve, one će morati preformulisati ili ponovo etikirati svoje proizvode da bi ih zadržali na tržištu.

"Antibakterijski sapuni i gelovi za tijelo se često koriste od strane potrošača kod kuće, na poslu, u školi i na javnim mjestima, na kojima je rizik od zaraze relativno nizak", kazala je dr Dženet Vudkok , direktor FDA Centra za evaluaciju i istraživanje lijekova.

"Zbog opsežne izloženosti potrošača na sastojke antibakterijskih sapuna, vjerujemo da bi jasno trebalo pokazati koja je korist od upotrebe antibakterijski sapuna kako bi se balansirali potencijalni rizici", dodala je ona.

Zbog široke upotrebe antibakterijskih sapuna od strane javnosti, FDA navodi zdravstvene grupe i grupe potrošača koji su uvjerili agenciju da preispita podatke o tome da li su sastojci u tim proizvodima "generalno priznati kao sigurni i efikasni".

Vaganje prednosti i mana

U poslednjih nekoliko godina, dva glavna sastojka u antibakterijski sapunima, triclosan i triklokarban, su podvrgnuti naučnim studijama.

U jednoj studiji, objavljenoj u časopisu “Životna sredina, nauku i tehnologiju”, predloženo je da triklosan pokreće razvoj otpornih bakterija u potocima i rijekama.

U drugoj studiji, koja je podržana od strane Nacionalnog instituta za zdravlje, sugeriše se da triklokarban može naškoditi  novorođančadima, dok je u trećem predloženo da ova hemikalija može izazvati Norovirus.

Međutim, postoje i studije koje hvale pozitivne efekte antibakterijskih sapuna. Na primjer, u jednoj se spominje da ovi proizvodi mogu smanjiti stope MRSA infekcije u bolnicama.

Ribanje za FDA

Predstavnici FDA kažu da predloženo pravilo pokriva samo antibakterijske sapune i gelove za tuširanje koji se koriste zajedno sa vodom, što znači da sredstva za suvo pranje ruku, ručne maramice, te drugi proizvodi koji se koriste u zdravstvenim ustanovama neće biti analizirani.

Neki podaci su sugerisali da dugoročna izloženost sastojcima kao što su triclosan i triklokarban može predstaviti rizik, te izazvati hormonske promjene ili otpornost bakterija, kažu iz agencije.

Pored toga, FDA napomenje da trenutno ne postoje dokazi da je antibakterijski sapun efikasniji u prevenciji bolesti od običnog sapuna i vode.

Kako bi nastavili promovisati svoje proizvode, proizvođači moraju FDA dostaviti dodatne podatke o bezbjednosti i efikasnosti njihovih sapuna, uključujući i rezultate kliničkih studija.

Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) je nedavno ocijenila triklosan i zaključila da je hemikalija ispunila uslove za preregistraciju “pod uslovom da se etikete identifikovane sa RED (Preregistracija kvalifikovanosti) uvedu u upotrebu i da se preda potrebna dokumentacija”, a to je razlog zbog kojeg je FDA bacio oštro oko na antibakterijske sapune. 

Dr Sandra Kveder, iz Kancelarije novih lijekova u CDER, pozvala je potrošače da pametno odaberu proizvode koje koriste, dodajući da pranje sa običnim sapunom i tekućom vodom je jedan od najvažnijih koraka koji potrošač može poduzeti kako izbjegao zarazu i spriječio širenje bakterija na druge.

Antibakterijski proizvodi se trenutno ne moraju ukloniti sa tržišta, a javnost ima 180 dana da ostavi svoj komentar na ovu temu.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog