Svijet

Elektroprivreda Srbije postaje akcionarsko društvo

BEOGRAD- Preduzeće "Elektroprivreda Srbije" /EPS/ trebalo bi da u prvom kvartalu ove godine postane akcionarsko društvo, pa bi po tom osnovu 4,8 miliona građana Srbije dobilo nešto više od po 10.000 dinara /88 evra/.

izvor: Srna

Ministar energetike Zorana Mihajlović najavila je da će EPS u prvom kvartalu ove godine sigurno postati akcionarsko društvo. "To će omogućiti da građani dobiju besplatne akcije. Kolika će biti njihova vrednost i po koliko će akcija dobiti građani, znaće se kad EPS postane akcionarsko društvo", rekla je Mihajlovićeva.

U brokerskoj kući "Sinteza invest grupa" procjenjuju da EPS vrijedi između tri i četiri milijarde evra. "Po toj računici koja uključuje rizik zemlje i situaciju na berzi, građanima bi ukupno pripalo 15 odsto EPS-a ili 525 miliona evra. Svako bi pojedinačno dobio stotinak evra", kaže glavni broker u "Sintezi" Miroslav Radaković.

EPS bi bilo treće državno preduzeće koje je podijelilo besplatne akcije, jer su građani Srbije 2010. dobili po pet akcija NIS-a, koje danas ukupno vrijede 4.700 dinara /42 evra/ - podsjeća "Blic".

Godinu dana kasnije građani Srbije dobili su i po jednu akciju Aerodroma "Nikola Tesla" koja je juče vrijedila 500 dinara /4,4 evra/, a oni koji imaju pravo na besplatne akcije trebalo bi da dobiju i po 70 evra od "Telekoma".

Komentari
Twitter
Anketa

Koliko puta sedmično imate ručak sa mesom?

Rezultati ankete
Blog