Tehnologija

Facebook korisnički podaci dostupni i na najvećem ruskom internet pretaživaču

Facebook je pristao na dogovor da podijeli javne podatke svojih korisnika sa Yandexo – najvećim internet pretraživačem u Rusiji.

izvor: Frontal


Dogovor će dati Yandex-u pun pristup javnim podacima korisnika u Rusiji, Turskoj i zemljama CIS uključujući Ukrajinu, Bjelorusiju i Kazahstan.

Podaci obuhvataju poruke i komentare korisnika. Profili ili poruke koje su podešene na „privatno“ neće biti dostupne ovom pretraživaču.

Ovaj potez bi trebao poboljšati rezultate Yandex pretrage, te povećati saobraćaj na Facebook-u u Rusiji.

„U bliskoj budućnosti, Yandex rezultati pretrage će prikazati ne samo javne poruke, ali i komentare drugih Facebook korisnika na njih“, piše u saopštenju ove kompanije.

„Korisnici mogu saznati šta ljudi na društvenim mrežama govore o aktuelnim vijestima i događajima“.

„Bolja zastupljenost“

Facebook, najveća društvena mreža na svijetu, prati domaće igrače na ruskom tržištu.

Firma želi povećati svoje prisustvo na tržištu koje je u razvoju kako bi održala visok nivo rasta korisnika usred rastuće konkurencije.

Yandex, vodeći pretraživač u Rusiji, namjerava uzeti u obzir popularnost stvari na Facebook-u u rangiranju rezultata pretrage.

Iz Yandex-a su rekli da će pun pristup javnim podacima dovesti do povećane zastupljenosti Facebook-a u rezultati pretrage.

„Jedan od naših ključnih zadataka je ostvarenje usluge za pretraživanje socijalnih mreža, koristeći sadržaj svih popularnih društvenih mreža u podjednakoj mjeri. Ovo će korisniku omogućiti da pronađe starog prijatelja, bez potrebe da se registruje na svakoj mreži“, piše u saopštenju.

Yandex nije otkrio vrijednost ovog dogovora, ali različiti izvještaji ukazuju na to da novac nije bio u pitanju.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog