Svijet

Deloitteova predviđanja za 2014.: Dominacija phableta, omasovljavanje online kurseva, uspon telemedicine

Korištenje nosive tehnologije će rasti, prodaja phableta nadmašiće prodaju tableta i rast će vrijednost prava na emitovanje premijskih sportskih programa

izvor: Frontal

U najzanimljivije trendove sektora tehnologije, medija i telekomunikacija (TMT) za 2014. godinu ubrajaju se procijenjena prodaja 10 miliona predmeta nosive tehnologije, udvostručenje broja pretplata na televizijske kanale u 50 miliona domaćinstava, porast prava na prenos premijskih sportskih programa za 14 posto, prvenstveno sjevernoameričkih sportskih liga i evropskog fudbala, kao i mogući porast broja posjeta internet stranicama, pokazuje 13. izdanje Deloitteovih Globalnih predviđanja u TMT sektoru.

Uz to, u 2014. godini prognozira se porast prodaje phableta — pametnih telefona većih dimenzija koji su kombinacija mobilnih i tableta — u odnosu na tablete za 25 milijardi dolara, dok se ukupna vrijednost prodaje pametnih telefona, tableta, presonalnih računara, televizora i igračkih konzola procjenjuje na više od 750 milijardi dolara, nakon čega slijedi daljnja konvergencija načina korištenja od strane potrošača.

„Iako je situacija u vezi s nosivom tehnologijom uglavnom neizvjesna, predviđamo da će zahvaljujući interesu potrošača doći do stvaranja unosnog tržišta na kojem će prihodi od prodaje high-tech naočara, satova i traka za vježbanje doseći 3 milijarde dolara. Takođe, suprotno ranijim očekivanjima, prognozirano je i udvostručenje korisnika pretplatničkih televizijskih kanala,, izjavio je Admir Delić, menadžeru Odjelu poslovnog savjetovanja u Deloitteu. „Osim toga, prodaja pametnih telefona,čiji se prihodi za 2014.godinu procjenjuju na 375 milijardi dolara, najviše će rasti u grupi osoba starijih od 55 godina.“

Usluge slanja instant poruka (instant messaging services, IMS) će u 2014. godini činiti oko 70 posto svih poruka koje se šalju putem mobilnih telefona, dok će istovremeno činiti tek tri posto ukupne vrijednosti u ovome segmentu. Svaki dan će se mobilnima slati 70 milijardi poruka, od kojih će samo 21 milijarda biti SMS-ovi. No, prema projekcijama za ovu godinu, prihodi od razmjene poruka kretaće se oko 100 milijardi dolara, za razliku od samo 2 milijarde dolara prihoda od razmjene instant poruka (IM) putem mobitela. Količina razmijenjenih IM-ova i SMS-ova u svijetu će rasti, premda se na nekim razvijenim tržištima može očekivati pad SMS-ova i rast IM-ova.

Izvještaj pruža i uvidu razdoblje iza 2014. godine te predviđa „oluju svih oluja“ u smislu stvaranja preduslova kojim bi masovni otvoreni on-line kursevi (Massive Open Online Courses, MOOCS) zauzeli više od 10 posto svih kurseva u području visokog obrazovanja i cjeloživotnog učenja u kompanijama.

Trend pokreću nova tehnologija, alternativni načini podučavanja i potreba za brzim i trajnim usavršavanjem vještina, što ukazuje na dugoročno enormni rast ove vrste obrazovanja, čak i uz minimalno negativno odstupanje u 2014. godini.

Ovogodišnja predviđanja takođe se bave i telemedicinom i prognoziraju da će ona do određene mjere zamijeniti posjete liječnika. „Prelomna tačka u njenoj primjeni postaće vidljiva u 2014. godini, dijelom zbog pritiska ka smanjenju medicinskih troškova i unaprjeđenja zdravstvene zaštite, ali uglavnom zbog promjena u tehnološkoj i telekomunikacijskoj infrastrukturi“, objašnjava Delić.
 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog