Svijet

Soči vrijedan 214 milijardi rubalja

Organizatori Zimske olimpijade objavili koliko Rusiju ona košta. Domaćini kažu da nije bilo nenamjenskog trošenja novca tokom izgradnje

Izvor:Večernje novosti 

Za gradnju olipijskih objekata u Sočiju, kao i infrastrkture koja obezbjeđuje funkcionisanje tih objekata, potrošeno je 214 milijardi rubalja. Od toga iz državnog budžeta 99 milijardi, a ostalo je iz "nebudžetskih sredstava". To je u četvrtak izjavio ruski potpredsjednik vlade Dmitrij Kozak. U minule četiri godine, koliko je trajala gradnja objekata, odnos rublje i evra je bio stabilan - evro je vredio 40 rubalja, a dolar oko 30 rubalja.

Dmitrij Kozak tvrdi da su detaljne provjere Ruske finansijske kontrole kao i Sčotne palate, najvišeg kontrolnog organa, pokazale da nije bilo nenamjenskog trošenja novca. To je bio direktan demanti nedavne izjave Đan Franka Kaspera, predsjednika Međunarodne skijaške federacije i člana Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji je rekao da je Olimpijada u Sočiju poligon za neviđenu korupciju, pa je trećina od 55 milijardi dolara državnog novca pronevjerena tako što su državni činovnici uzimali mito i proviziju.

Korupcija jeste bila riječ koja se često pominjala i u Rusiji i izvan nje, kada se govorilo o Olimpijadi u Sočiju. Bivši potpredsjednik ruske vlade u vrijeme Borisa Jeljcina, a sada jedan od najžešćih opozicionara Boris Njemcov, kaže da je pokušao da o korupciji u Sočiju zainteresuje Međunarodni olimpijski komitet, ali mu je odgovoreno da je to problem zemlje domaćina. U studiji o korupciji Boris Njemcov je uporedio troškove iz Sočija sa troškovima ranijih olimpijskih igara. Zaključio je da je gradnja svega u Rusiji oko tri puta skuplja. Njemcov je zamjerio MOK-u što je previše pažnje posvetio pravima homoseksualaca a zanemario je problem korupcije.

Rano upozorenje da će ruska Zimska olimpijada pobiti sve rekorde u troškovima, još pre dvije godine upozoravali su predsjednik Zberbanke German Gref i predsednik Olimpijskog komiteta Rusije Aleksandar Žukov. Oni su otvoreno kazali da ne vjeruju da će uložena sredstva biti vraćena.

Rusko rukovodstvo nije nikada negiralo da je bilo krađe novca. Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je 2010. naredio istragu o pronevjeri novca za izgradnju olimpijskih objekata, no ona nije daleko odmakla. Prije godinu dana Putin je smijenio prvog čovjeka "Olimpstroja" Ahmeda Bilalova, zbog prekoračenja troškova od gotovo 700 odsto za izgradnju skijaških skakaonica.

A tokom 2012. godina bilo je više afera i policijskih optužnica protiv rukovodilaca velikih firmi koje su gradile bob-stazu u Krasnoj poljani ili su bile uključene u izgradnju centralnog stadiona u Sočiju kada su "naduvane" cijene za 5,6 milijardi rubalja, a pod sumnjom su i izgradnja "ledenog dvorca" gdje će biti takmičenje u klizanju, zatim dvorane za hokej i centralnog stadiona, a bilo je i davanja povlašćenog položaja pojedinim firmama.

Izvjesno je samo jedno - Olimpijske igre u Sočiju će biti mnogostruko skuplje nego one u Torinu, američkom Lejk Sitiju ili kanadskom Vankuveru.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog