Svijet

Jaz između bogatih i siromašnih nikad veći: 85 najbogatijih ima koliko polovina ljudske populacije

Britanski „Gardijan“ je predstavio istraživanja organizacija „Oksfam“, prema kojem je trenutna nejednakost u svijetu dostigla najveće razmjere pa je tako bogatstvo 85 najbogatijih na planeti jednako novcu kojim raspolaže čak tri i po milijarde najsiromašnijih.

izvor: Novosti

Do tog odnosa se stiglo zbog „grabljenja moći“ bogate elite, koja koristeći svoju političku moć, ima mehanizme da „namjesti pravila ekonomskog sistema u svoju korist“.

„Oksfam“ je svoj izvještaj objavio pred početak Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu gdje će se okupiti upravo prozvana ekonomska elita.

- Zastrašujuće je što u 21. vijeku polovina ljudske populacije, a to je tri i po milijarde ljudi, posjeduje isto koliko i malena elita, koja bi mogla da, bez guranja, stane u dvospratni autobus - kaže lider „Oksfama“ Vini Bjanjima. - Ne možemo da savladamo siromaštvo, ako se ne borimo sa nejednakošću. Porast nejednakosti stvara situaciju u kojoj su bogatstvo i moć koncentrisani u rukama manjine, dok mi ostali moramo da se borimo za mrvice sa stola.

Istraživanje je pokazalo da većina ljudi u svijetu vjeruje da bogataši imaju previše moći i uticaja na smjer u kojim njihove zemlje idu. Uz to, privilegija sa jedne, i uskraćenosti sa druge strane, nastaviće da pogađa buduće generacije.

- Uskoro će jednakost biti samo san. U previše zemalja se ekonomski rast svodi na maksimu „pobjedniku ide sve“ - kaže Bjanjima.

Zato svijet danas izgleda ovako: 70 odsto ljudske populacije živi u zemljama u kojima se nejednakost povećala od osamdesetih godina prošlog vijeka, a jedan odsto porodica na planeti u svojim rukama ima 46 odsto svjetskog bogatstva - 70 biliona funti.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog