Svijet

EU načelno saglasna sa Južnim tokom

Zemlje kroz koje prolazi gasovod "Јužni tok" neće morati da revidiraju ranije sporazume koji tehnički krše propise Evropske unije, tvrdi "Raša tudej".

izvor: B92

Kako se navodi u tekstu pod naslovom "EU dala preliminarno 'OK' za Јužni tok", Rusija i Evropska unija su se dogovorile o daljnjoj saradnji u izgradnji gasovoda.

"Moskva i Brisel će pronaći način da se poštuju raniji međuvladini sporazumi koje je "Gasprom" postigao sa zemljama na trasi", rekao je za "Vedomosti" Ginter Etinger, evropski komesar za energetska pitanja.

Podsjetimo, prije nekoliko dana su Rusija i EU dogovorili formiranje radne grupe za rješavanje tehničkih i pravnih pitanja u vezi sa projektom "Јužni tok", gasnoj ruti koja će zadovoljiti 15 odsto potreba Evrope za gasom do 2018. godine.

Zamjenik ministra za energetiku Rusije Anatolij Јankovski rekao je da neće biti prepreka za izgradnju "Јužnog toka".

"Јužni tok može da funkcioniše bez smetnji pod zakonima Evropske komisije", rekao je on.

Podsjetimo, nedugo nakon početka izgradnje gasovoda u Srbiji iz Brisela je stigla poruka da su sporazumi Rusije i više evropskih zemalja, uključujući i Srbiju, u suprotnosti sa zakonima EU.

Ruski ambasador pri Evropskoj uniji Vladimir Čizov, izjavio je nedavno da će izgradnja gasovoda "Јužni tok"biti nastavljena "bez obzira na sve".

Komentari
Twitter
Anketa

Koliko puta sedmično imate ručak sa mesom?

Rezultati ankete
Blog