Zdravlje

Nakon praznika više unositi voća i povrća

BANJALUKA- Nakon praznika i konzumiranja veće količine kalorične hrane stanovništvo bi u ishranu trebalo da uvede namirnice sa manje masnoće, ali i da se posveti vježbanju ili nekim drugim oblicima fizičke aktivnosti, savjetuje specijalista ishrane i zdravstvene ekonomije u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Dragana Stojisavljević.

izvor:Srna

Stojisavljevićeva je rekla da građani, koji su tokom novogodišnjih i božićnih praznika konzumirali masnu i slatku hranu, sokove i alkoholna pića, obavezno treba da uzimaju namirnice sa manje masnoće i šećera, te manje skrobnih namirnica od bijelog brašna i krompira.

Ona je preporučila da se ne konzumiraju suhomesnati proizvodi i mesne prerađevine bogate mastima i solju, kao i razna slatka i alkoholna pića, nego više različitih vrsta svježeg voća i povrća.

Prema njenim riječima, poželjno je da se konzumira crni hljeb i proizvodi od integralnog brašna i riže, kao i mlijeko i mliječni proizvodi sa što manje masnoće, te da se dva puta nedjeljno umjesto mesa konzumira riba.

Ona je naglasila da je voda i to u dnevnoj količini od 1,5 do dvije litre na dan, neophodna organizmu, i da predstavlja odličnu zamjenu za sokove i slatka pića.

Stojisavljevićeva je istakla da je, osim pravilne ishrane, bitna i fizička aktivnost, koja je u zimskom periodu manje zastupljena.

"Potrebno je pronaći vremena za svakodnevnu fizičku aktivnost minimum od 30 do 60 minuta, kako bi potrošili suvišne kalorije, a organizmu dali vitalnost i snagu za borbu protiv raznih nezaraznih i zaraznih bolesti", rekla je specijalista ishrane. /kraj/bv/jp/foto

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog