Tehnologija

Trideset godina Applovog računara Mac - pogledajte evoluciju

Appleov računar Macintosh 24. januara puni trideset godina postojanja. Tokom godina ovaj popularni računar je bio modeliran u mnogo oblika i veličina, stalno se redizajnirajući.

izvor: Frontal

Šampion revolucionarnosti Steve Jobs, Mac kompjutere je digao na vrh „lanca ishrane“, jedan od mnogobrojnih Appleovih dostignuća.  Pogledajte u nastavku evoluciju jednog od napopularnijih personalnih računara u svijetu.

Lisa

Applov prvenac (1983.) u svijetu kompjutera zavo se Lisa, nazvan po ćerki Steve Jobsa. Trebalo je tri godine da se ovaj računar napravi i oko 50 miliona dolara da se razvije. Za ono vrijeme je bio i više nego skup, oko 10 000 dolara (sadašnjih 25 000), što je odbilo veliki broj kupaca i uzrokovalo slabu prodaju. Iako tehnički Lisa nije bila Mac, ona je svakako uticala na stvaranje prvog Macintosh-a, koji je Jobs objavio 24. januara 1984. godine.

Macintosh XL

U želji da podignu prodaju Lise, Apple je uradio redizaj modela 1985. godine, i preimenovao ga u Macintosh XL, a cijenu spustio na 3,495 dolara.

Macintosh 128K

Predstavljen 1984. godine model 128 je prvi istinski Macintosh lični računar, i prodavao se za oko 2,495 dolara. Sa svojim 9 inčnim ekranom, 128 K RAM memorije i jednostavnim za korištenjem, Mac je bio na početku velikog uspjeha.

Macintosh 512 K

Predstavljen odmah nako modela 128, ovaj model je bio gotovo isti sa razlikom što je imao memoriju četiri puta veću.

Macintosh Plus

Na tražište dolazi 1986. godine. Imao je 1 MB memorije i koštao oko 2,599 dolara. Takođe sa njim su došli i SCSI portovi, što je značilo da korisnici mogu da instaliraju eksterne hard diskove.

Macintosh Portable

Prvi Mac na baterijsko napajanje ulazi u arenu 1989. godine. Smatrao se veoma brzim za to doba radeći na 16 MHz. Iako je bio brz, prodato je malo primjeraka a težio je oko 16 paundi.

Powerbook

Ovaj model se pojavljuje par godina kasnije 1991. i predstavljao je prvi pravi Appleov prenosni računar, zahvaljujući svojoj maloj težini. Takođe, drajver za flopi disk je bio spoljni. Serija ovih računara bila je aktivna sve do 2006. Godine. (U seriji Seks i grad, Carrie Bradshaw je pisala većinu svojih kolumni upravo na Powerbook G3)

 iMac –

kada se pojavio 1998. godine predstavljao je prvi veliki projekat nakon postavljanja Steve Jobsa za generalnog direktora Apple. Sa svojim svijetlim bojama iMac je bio korak ispred konkurencije po pitanju dizajna, odbacujući i drajver za flopi disk a nudeći umjesto toga USB portove.

iMac G4 -

je oduševio sve zaljubljenike u tehnologiju svojom fleksibilnošću i oblikom. Zbog tankog vrata, ekran se mogao povući napred i okrenuti se. Zbog ove kreacija iz 2002, publika je dahtala tokom Steve Jobsovog govora.

MacBook -

Apple je proizveo novi MacBook u 2006, poznat po ugrađenoj "iSight kameri" oštar i sa sjajnim LCD ekranom i integrisanom tastaturom.

MacBook Air -


Sveti gral modernog MacBook-a, Air je Apple-ova najtanja kreacija. Ovaj notebook se reklamira kao najtanji na svijetu (djelimično zbog ukljanjanja CD/DVD drajvera). Jobs ga je predstavio 2008., a nastavio se proizvoditi po novim dizajnima. Original je imao hard disk od 80 GB i LED pozadinsko osvjetljenje.

 iMac danas –

Tanji ali veći od prethodnih modela, moderan iMac posjeduje tanak ekran sa zasebnom tastaturom i mišom. Najnovija 27-inči verzija sadrži brz Intel processor i Fusion drajver za skladištenje podataka, koji kombinuje tradicionalan hard disk sa flash memorijom.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog