Zanimljivosti

Koje su najpopularnije karte svijeta

Kvalitetne mape mogu biti odlična investicija, a na svjetskom kolekcionarskom tržištu trenutno su najpopularnije karte zemalja BRIK-a - Brazila, Rusije, Indije i Kine

Izvor:Tanjug

Kvalitetne mape mogu biti odlična investicija, a na svjetskom kolekcionarskom tržištu trenutno su najpopularnije karte zemalja BRIK-a - Brazila, Rusije, Indije i Kine.

Kako piše CNN, te "istorijske kapije" iznova pišu istoriju, kroz nove naučne interpretacije uspona i padova gradova, država, zabilježenih ratnih avantura, potraga za blagom...

Karta Kine engleskog filozofa Džona Seldena napravila je nedavno takav prodor, inspirišući dvije nove knjige koje analiziraju ekonomski procvat Londona - neraskidivo vezan za trgovinu s Kinom, kao što ta mapa iz 17. vijeka ilustruje.

Danijel Krouč, londonski ekspert za antičke mape i atlase, kaže za CNN da su motivi kolekcionara priije svega identifikacija ili sjećanje na zavičaj, zanimanje za novo mjesto za život, ali i za turističke destinacije.

Krouč, koji je posvetio život sakupljanju i prodaji antičkih mapa i atlasa, kaže da je nejljepši dio te kolekcionarske priče to što i kad biste danas počeli da ih sakupljate, mogli biste da imate prvoklasnu kolekciju, u svjetskim razmjerama.

Kad je riječ o staroj školi slikarstva, djelima impresionista, kineskoj keramici, modernoj umjetnosti, koliko god je bogat kolekcionar - nikad ne bi mogao da nadmaši kolekcije Luvra, Britanskog muzeja... S mapama je drugačije: Krouč tvrdi da danas u galerijama možete kupiti karte i atlase koji su jednako dobri, neki čak i bolji od onih koje posjeduju čuveni muzeji i biblioteke. Samo u Kroučovoj galeriji, u ponudi je otprilike 250 mapa i 50 atlasa u svakom trenutku.

Najveći skok cijena u posljednje vrijeme bilježe karte država BRIK-a, a povećano je i interesovanje za "tematske" mape i one iz 19. i s početka 20. vijeka.

Prva moderna mapa štampana je prije više od 500 godina, a prvim kartama u istoriji smatraju se dijagrami iscrtani u pećinama još u praistoriji. Prve mape s tekstom pojavile su se u 12. vijeku. Mapa Svete zemlje u enciklopediji svjetske istorije "Rudimentum Novitiorum" iz 1475. godine, smatra se prvom modernom štampanom kartom.

Primjerak te enciklopedije prodat je na aukciji prošle godine za 829.000 dolara.

Najbolja svjetska kolekcija mapa nalazi se u Francuskoj nacionalnoj biblioteci u Parizu, smatra Krouč, dodajući da slijede Biblioteka Kongresa SAD i Britanska biblioteka.

Većina današnjih najcjenjenijih "institucionalnih" kolekcija kartografije napravljene su u 17. i 18. vijeku, pa je jednu takvu kolekciju, na primjer, sakupio i engleski kralj Džordž Treći.

Najskuplja karta na svijetu je ona na kojoj je Amerika prvi put zabilježena pod tim imenom. Američka kongresna biblioteka platila je rekordnih 10 miliona dolara za tu zidnu kartu njemačkog kartografa Martina Valdsmilera, štampanu 1507. godine. To je jedina sačuvana kopija mape na kojoj prvi put piše "Amerika".

Sagovornik CNN-a Kouč lično je postavio rekord za najskuplji atlas ikad - posredujući u prodaji prvog štampanog atlasa iz 1477, čija je cijena dostigla 3,12 miliona dolara.

Najbolje mjesto za kupovinu mapa je Holandija. Krouč kaže da na godišnjem Evropskom sajmu lijepih umjetnosti i antikviteta u Mastrihtu, osim vrijedne moderne umjetnosti i nakita, mogu da se kupe zanimljive antičke karte.

Desetodnevni sajam ove godine počinje 14. marta.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog