Svijet

Referentum o samostalnosti

Škoti ekonomiju ocjenili kao najvažnije pitanje za otcjepljenje

LONDON - Prema posljednjim rezultatima anketa, za škotske glasače na referendumu o nezavisnosti od Velike Britanije ekonomija predstavlja najvažnije pitanje.

izvor: Agencije

Škoti će 18. septembra izaći na referendum kako bi donijelu odluku da li će njihova zemlja okončati uniju sa Engleskom staru 307 godina i otcijepiti se od Velike Britanije.

Anketa, koju je obavila agencija "TNS" u više od 1.000 direktnih razgovora, pokazuje da glasači ekonomiju svrstavaju na vrh liste i iznad svih ostalih pitanja, uključujući penzije, pomoć, valutu i imigraciju.

Škotski lider Aleks Salmond, koji predvodi kampanju za otcjepljenje od Velike Britanije, tvrdi da će Škotima biti mnogo bolje kada budu zaduženi za svoje finansije, te insistira na tome da Škotska ima pravo na svoj udio u britanskim sredstvima.

To podrazumijeva upotrebu funte i Centralne banke Engleske kao kreditora, ali to je nešto za šta britanska Vlada nije dala garancije da će prihvatiti.

Salmond je upozorio da bi, bez udjela u britanskim sredstvima, nezavisna Škotska mogla da ignoriše svoj dio odgovornosti prema Velikoj Britaniji, poput državnog duga od 1,2 triliona funti.

Komentari
Twitter
Anketa

Koliko puta sedmično imate ručak sa mesom?

Rezultati ankete
Blog