Njega

Od zagnojenih rana do raka kože: kako manikir može zauvijek da uništi vaše nokte

Sve agresivniji stilovi tretmana koji se primjenjuju danas u manikir salonima mogu ozbiljno oštetiti nokte. Možete postati podložni infekcijama, osipu...

Izvor:Blic

“Nekada sam primala mnogo komentara na račun mojih noktiju”, priča Antonija Marikonda (36) iz Vest Midlendsa u Velikoj Britaniji, tv novinarka i voditeljka.

“Odlazila sam redovno kod manikira i to mi je predstavljalo malo utošište i mjesto za opuštanje. Ujedno, bila sam ponosna kako su mi nokti lijepo izgledali”.

INFEKCIJE

Poznati britanski dermatolog, dr Nik Lou savjetuje onim ženama koje ne mogu bez profesionalnog manikira da nose svoj pribor u salon kako bi smanjile šanse da “zarade” infekciju. On, takođe, kaže da neki lakovi za nokte, učrvšćivači i ostali proizvodi mogu sadržati materije, kao što je, na primjer, formaldehid, koji mogu dovesti do alergijeske reakcije.


Međutim, ona sada plaća cijenu za sve komplimente koje je dobila zbog lijepih noktiju.
 
Budući da je godinama redovno stavljala vještačke nokte došlo je do trajnih oštećenja tkiva noktiju, koji su sada iskrzani, istanjeni, urasli i skloni lomljenju.

“Nisam imala predstavu da ispod elegantne, ispolirane površine moji nokti zaista pate”, kaže Antonija.

Ljekari su joj rekli da će biti potrebno godinu dana da joj se nokti oporave, i da, možda, nikad neće biti jaki kao što su bili. A sve zbog novih visokotehnoloških tretmana noktiju.

Njeni problemi počeli su kada je manikirka ubijedila da bi joj nokti bili duže vremena lijepi ako bi probala da stavlja akrilne vrhove.

“Prvi put kada sam ih stavila, bila sam jako zadovoljna. Izgledali su prirodno.”

 Ali, kada se Antonija vratila u salon da ih zamijeni, tada počinje druga priča.

 Pokazalo se da je skidanje nokta mnogo teži zadatak od njegovog stavljanja. Takođe, morali su da ih totalno isturpijaju sa njenih prirodnih noktiju.

OPASNI GELOVI

Gelovi koji su vrlo popularni, i koji se primjenjuju tako što se pusti da očvrsnu ispod UV lampe, a uklanjaju se uz pomoć acetona, takođe mogu predstavljati ozbiljan rizik po zdravlje.

Dok njihovo tržište doživljava pravi bum, zato što traju do dvije nedjelje, dermatolozi su zabrinuti zato što je moguće da upotreba UV lampi povećava rizik od raka kože. Studija iz 2009. godine je pokazala da se kod dvije sredovječne žene koje u porodici nisu imale nikoga oboljelog od raka kože, razvio tumor na rukama zbog toga što su nokte izlagale ultra-ljubičastom svjetlu.

“Rekli su mi da treba da popune i izravnaju površinu nokta kako bi mogao novi sloj da se nanese.

Ali, oni su to uradili tako agresivno da je ležište nokta počelo da krvari kroz nokat.

 “Takođe, primijetila sam da manikirka nije bacala upotrebljene turpije, što mi uopšte nije izgledalo higijenski”.

Ipak, otišla je u taj salon još nekoliko puta, ali, kako više nije mogla da izdrži bol zbog popunjavanja nokta, odlučila je da pusti prirodne nokte.

Tada je otkrila da njeni prirodni nokti više nisu kao što su bili, nego su postali tanki, krti i osjetljivi.

Komentari
Twitter
Anketa

Какав је ваш животни стандард данас у односу на годину дана раније?

Rezultati ankete
Blog