Zdravlje

FDA odobrio upotrebu pilula-kamere

Kamera veličine zalogaja odobrena je za upotrebu od strane FDA kao alternativa za pacijente koji ne mogu imati kompletnu kolonoskopiju.

izvor: mashable.com

Kapsula u obliku tablete ima kameru na oba kraja. Kreće se kroz crijeva u razdoblju od osam sati, pri tome uzima brzo slike koje šalje na uređaj koji nosi pacijenta a kasnije ih ispituju ljekari.

PillCam je proizvela izraelska kompanija "Given Imaging". U Sjedinjenim Američkim Državama, približno 750.000 kolonoskopija budu nepotpune svake godine, tvrde u ovoj kompaniji. "Nepotpuna" znači da ljekari nisu bili u mogućnosti vidjeti sve što im je potrebno zbog niza razloga, uključujući i istoriju abdominalne hirurgije ili napredovanje bolesti probavnog trakta, što između ostalog utiče na debelo crijevo.

"Mislim da će to biti dosta zahtjev za to, a iako su povremeni slučajevi, mi gledamo na to kao vrlo dobar način za procjenu dijelova debelog crijeva koje nismo vidjeli ", istakao je Douglas Rex, ljekar u Indiana University.

Uređaj nije  predviđen da se koristi umjesto kolonoskopije, nego da bude u tandemu sa ovim postupkom, pogotovo jer njegove slike nisu tako visokog kvaliteta. Prednost su međutim, troškovi: Cijena kamere je oko 500 dolara, u poređenju sa tradicionalnim kolonoskopijom, koje mogu koštati hiljade dolara.

PillCam je takođe odobren za upotrebu u 80 zemalja širom svijeta, a sada i u SAD-u.

Komentari
Blog