Zanimljivosti

Novootkrivena čuda svijeta

Ako mislite da smo otkrili sve što Zemlja ima da ponudi, razmislite još jednom. Dok ljudi istražuju naš svijet, planeta je toliko velika i podložna promjenama, da ćemo nastaviti da otkrivamo nova čuda svake godine. I ovih posljednjih nekoliko godina nije bilo izuzetaka.

izvor: foxnews.com

Nezvanična, nepotvrđena, tek otkrivena i nepotpuno istražena…

Predstavljamo vam osam novih zapanjujućih čuda svijeta koje vrijedi posjetiti.

Son Doong Pećina, Phong Nha, Vijetnam

Otkrivena je 1991. godine, a prvi put istražena 2009. godine, najveća pećina na svijetu je sada otvorena za javnost. Vjeruje se da je formirana prije otprilike 2-5.000.000 godina  dužine 5,5 milja i širine 650 stopa. Sadrži džungle gdje su naučnici otkrili nove životinjske vrste i bočne prolaze u kojima su paleontolozi otkrili 300 miliona godina starog fosila.

U pećini se nalaze  vodopadi, ponori, stijene i rijeke.

Ako želite biti jedan od 224 posjetioca kojima je dozvoljeno da obiđu pećinu tokom 2014. godine, moraćete svoje mjesto rezervisati preko domaćih kompanija ove zemlje za otprilike 3000 $.

Asik-Asik Vodopadi, Sitio Dulao, Filipini

Iako  je mještanima ovaj skriveni dragulj poznat od svog formiranja, Asik-Asik vodopadi su ostali, najvećim dijelom, neopaženi, sve do nagradnog Foto konkursa 2012. godine, kada su se našli u središtu pažnje. Ono što čini ove veličanstvene vodopae posebno privlačnim je da voda dolazi iz pukotina u zidovima stijena.

Vodopadi su  formirani 2008. godine, nakon što je tajfun izvadio iz korijena ogromno stablo koje se nalazilo u stijeni, stvarajući tako pukotine.

Od otkrića vodopada, Vlada je radila mnogo kako bi ih učinila što dostupnijim javnosti, ali je još uvijek teško doći do njih. Vožnja od Midsayap do  Barangay Upper Dado u Alamadi  traje tri sata, a onda još sat vremena od Upper Dado do sela Sitio Dulao, odakle morate pješice još sat i po do vodopada.

El Castillo Pećina, Puente Viesgo, Španija

Ukrašena najstarijim pronađenim crtežima ikad, El Castillo nam daje veličanstven pogled u prošlost. Crteži na zidovima su otkriveni tokom 1870. godine, ali tek  2012. godine istraživači su odredili da je jedna od slika - crvena sfera - stara najmanje 40.800 godina. Pećinski “artwork” je toliko star da neki naučnici vjeruju da bi mogao biti rad neandertalaca.

Kamil krater, Pustinja Sahara, Egipat


Krater možda nikada ne bi bio otkriven 2008. godine, da nije bilo virtuelne mape - Google Earth. Dvije godine nakon uočavanja kratera na satelitu, istraživači su ga posjetili i našli ono što bi moglo biti najbolje očuvani krater na Zemlji. Širok je 147 metara i vjeruje se da je formiran prije nekoliko hiljada godina, kada je metalni meteor, putujući preko 7.000 kilometara na sat, pao u Saharu. Mali krateri su netaknuti, kao i Kamil krater i rijedak su primjerak na Zemlji, jer vremenske prilike naše planete pretenduju da ih ugroze. Tipično, netaknuti krateri se mogu naći samo tamo gdje postoji drugačija atmosfera, kao što je to slučaj na Mjesecu.

Cape Melville kišna prašuma, Cape York Peninsula, Australija

Smještena na vrhu Cape Melville planinskog masiva i okružena stijenama granita veličine kuće, i ne čudi da je ova 9 milja duga prašuma ostala neotkrivena tako dugo. Istraživači su otkrili bujne prašume početkom prošle godine uz pomoć satelitskih snimaka. Budući da je prašuma tako izolovana, naučnici su do sada identifikovali tri nove prašumaske vrste, od kojih je jedan gušter sa repom u obliku lista. Iako ne postoje službene ture kroz prašumu, Cape York je nacionalni park i otvoren je za turiste od jula do novembra.

Temple of the Night Sun, El Zotz, Gvatemala

Tokom otkrića El Diablo piramide i kraljevske grobnice početkom 2010. godine, istraživači su uočili strukturu koja će, dvije godine kasnije, baciti svjetlo na kulturu Maja. Konstrukcija stara 1.600 godina, sada poznata kao Temple of the Night Sun, ima neke neobično dobro očuvane 3D uklesane maske koje predstavljaju Boga Sunca. One daju jasniju sliku onoga što su Maje mislile o Suncu - kao o ikoni  koja simbolizuje kraljevsku moć. Turističke ture omogućuju posjetu hramu, ali i penjanje na na vrh El Diablo piramide.

Mahendraparvata, Siem Reap Province, Kambodža

Prije oko 1.200 godina, Mahendraparvata je bila pod hindu-budističkim Khmer carstvom, i iako su istraživači znali za njegovo postojanje od drevnih zapisa, oni nisu shvatili njegovu kompleksnost do 2013. godine. Mahendraparvata se nalazi  duboko u džungli, u najvećem dijelu ispod zemlje, za čije su istraživanje, naučnici koristili lasersku tehnologiju.

Nakon godinu dana analiziranja podataka, oni su prošle godine objavili  da se tamo nalazi ogroman broj podzemnih kanala i puteva. Grad je zatvoren za turiste, dok istraživači i dalje vrše iskopavanja.

Mount Mabu kišna prašuma, Mozambik, Afrika

 

Opet uz pomoć Google Earth-a, naučnici su otkrili netaknutu prašumu u Južnoj Africi, koja je prava riznica novih životinjskih i biljnih vrsta, uključujući i novi tip zmije otrovnice. Tokom 2005. godine, uz pomoć Google Earth-a, istraživači su ugledali zelene površine, na planini Mabu za koje su vjerovali da su neotkrivene prašume. Prva ekspedicija kroz 17.000 hektara prašume desila  se  2008. godine. Nedugo nakon toga, naučnici su utvrdili da je ovo najveća prašuma u južnoj Africi.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog