Svijet

Suzbijanje imigracije

Hrvatima zatvorena vrata tržišta rada u Švajcarskoj?

BERN-Hrvati više neće imati slobodan pristup tržištu rada u Švajcarskoj, pošto je Bern odbio da potpiše sporazum sa Zagrebom nakon referenduma na kome su se Švajcarci izjasnili za suzbijanje imigracije iz država članica EU, saopštilo je švajcarsko Ministarstvo pravde.

izvor: Agencije

Dvije zemlje dogovorile su ovaj sporazum prošlog ljeta, nakon što se Hrvatska pridružila EU, ali Švajcarska sada kaže da sporazum ne može biti potpisan u "sadašnjem obliku", nakon referenduma koji je poništio dogovor Berna i Brisela o slobodi kretanja.

Ministar pravde Švajcarske Simoneta Somaruga pozvala je hrvatskog ministara inostranih poslova Vesnu Pusić da je obavijesti da Bern neće biti u mogućnosti da potpiše bilateralni sporazum o produženju prava na slobodan pristup Hrvata švajcarskom tržištu rada "u sadašnjem obliku", prenio je Bi-Bi-Si.

Portparol švajcarskog Ministarstva Filip Švander kaže da se traži "traži rješenje" da se obezbijedi da Hrvati ne budu diskriminisani.

Ovaj potez švajcarskog ministarstva uslijedio je, nakon što su Švajcarci na referendumu 9. februara odlučili da "suzbiju imigraciju iz EU" i da ponište sporazum kojim se davao isti tretman građanima država članica EU i Švajcarcima na lokalnom tržištu rada.

Švajcarska nije članica EU, ali je usvojila velike dijelove politike bloka.

Iako je privreda u Švajcarskoj jaka i stopa nezaposlenosti niska, mnogi Švajcarci su zabrinuti zbog mogućih posljedica imigracije.

EU je nakon referenduma upozorila da će u cjelini analizirati odnose sa Švajcarskom.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog