Svijet

Ukidanjem rominga do 300 miliona novih klijenata

Rezultati juče objavljenog istraživanja javnog mnjenja Eurobaroemtar pokazuju da ukidanjem troškova roaminga, telekomunikacijska preduzeća mogu dobiti 300 miliona novih kljenata.

Izvor:Indikator.ba

Više od četvrtine državljana Evropske unje zbog straha od visokh cijena mobilnog roaminga na putu u inostrantsvu u potpunosti isključuju svoj mobilni  telefon.

Između ostalog, to radi 18 odsto Slovenaca, dok 94 odsto Evropljana u inostranoj mreži ograničava upotrebu usluga, kao što je na primjer Facebook.

Evropska komisija upozorava da sadašnje cjenovne strategije telekomuniakcijskh preduzeća negativno utiču na druga poslovna područja, na primjer na razvoj aplikacija. Potrošači koji korste mobilne telefone ne ograničavaju upotrebu samo u inostranstvu.

Kod kuće, 70 posto ljudi zbog troškova ograničava pozive u druge države članice.
Komisija već duže vrijeme pokušava oblikovati evropski komunikacioni prostor sa postepenim ukidanjem razlika u cijenama za domaće pozive, roaming i pozive unutar EU.

Od 2008. godine, kada je počela ograničavati cijene mobilnog roaminga, maloprodajne cijene poziva u EU i SMS poruke su pojeftinile za 80 odsto, dok se podatkovni roaming  smanjio za 91 odsto.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog