Dom i vrt

Ovo možda niste znali - skladište "sudnjeg dana" svijet spašava od botaničkih katastrofa

Da li ste čuli za postojanje skladiša "sudnjeg dana" skrivenog duboko unutar norveške planine. Njegova namjena je zaista jedinstvena - očuvati biljni svijet planete.

izvor: Frontal

Duboko unutar planine na udaljenom Norveškom ostrvu arhipelaga Svalbard, na pola puta između Norveške i Sjevernog pola, je Svalbardovo Globalno skladište sjemena.

Objekat za skladištenje sjemena, sagrađen je da izdrži test vremena i svih mogućih prirodnih ili katastrofa koje izazove čovjek.

Svrha trezora je čuvanje zamrznutih primjeraka svih uzoraka sjemena, iz svjetskih kolekcija usjeva, obezbjeđujući tako sigurnost zaliha.

Često nazivan skladištem “Sudnjeg dana”, predstavlja polisu osiguranja protiv botaničke katastrofe u svijetu, tako da se proizvodnja hrane može ponovo pokrenuti bilo gdje na planeti nakon regionalne ili globalne katastrofe.

Fakti o objektu:

Skladište se proteže tunelom koji je dugačak oko 100 m, sa ulazom koji se nalazi izvan planine.

Ulaz je jedini vidljivi dio skladišta,  u obliku dugog uskog betonskog "peraja", i sagrađen je od brušenog čelika.

Umjetnička dekoracija na gornjem dijelu vanjske površine krova, dijelom reflektuje polarnu svjetlost, a dijelom daje prigušeno, blistavo svjetlo.

Pri izboru lokacije, uzeti su u obzir svi poznati scenariji kod podizanja nivoa mora, uzrokovanog mogućim globalnim klimatskim promjenama.

Objekat se nalazi tako duboko unutar planine da bilo kakve promjene klime Svalbarda neće uticati na efikasnost, i na taj način sjeme ostaje sigurno.

Objekt se sastoji od tri odvojene podzemne komore. Svaka od komora ima kapacitet da pohrani 1,5 miliona različitih uzoraka sjemena.

U slučaju ovog skladišta sjemena, Norveška je vlasnik objekta, a  u potpunosti je finansirala izgradnju u iznosu od  to je 9.000.000 $.

Svaka zemlja koja pošalje sjeme na čuvanje, posjeduje deponovano sjeme

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog