Zdravlje

Nikada više nemojte da gulite jabuku!

Ono što čini jabuku čestom užinom je i činjenica da ju je vrlo lako konzumirati. Sve što treba da uradite jeste da je operete i pojedete. Oni izbirljivi će pak, oljuštiti koru, a to je najgora stvar koju možete uraditi. Evo i zašto!

Izvor:Vestionline

 Većina vlakana je u kori

Jabuka srednje veličine sadrži 4,4 grama vlakana. Bez kore ostaje samo 2,1 gram, što nije dovoljno da bi se jabuka nazvala “dobrim izvorom vlakana”.

U kori je i većina vitamina

Jabuka s korom ima 8,4 miligrama vitamina C i 98 međunarodnih jedinica (IU) vitamina A. Bez kore ostaje samo 6,4 miligrama vitamina C i 61 IU vitamina A.

Jabuka ublažava probleme s disanjem

Ali samo ako je jedete s korom. Spoj koji utiče na disanje naziva se kvercetin i nalazi se uglavnom u kori jabuke. Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi koji jedu pet ili više jabuka nedjeljno imaju bolje funkcije pluća zahvaljujući efektu kvercetina.

Kvercetin utiče i na pamćenje

Studija koja je sprovedena 2004. godine pokazala je kako se antioksidans bori protiv oštećenja tkiva u mozgu koje se povezuje s Alchajmerovom bolešću i drugim degenerativnim problemima.

Borac protiv raka

Tokom istraživanja koje je sprovedeno 2007. godine na Kornel Univerzitetu, utvrđeno je kako se u kori jabuke nalazi pregršt spojeva nazvanih triterpenoidi. Oni mogu sprečiti ili ubiti ćelije raka u laboratorijskim kulturama, a to se posebno odnosi na jetru, debelo crijevo i ćelije raka dojke.

Održava vitku figuru

Ursolična kiselina (sastojak kore jabuke) pomaže izgradnji mišića i sagorjevanju kalorija. Jedna jabuka s korom dnevno smanjuje rizik od gojaznosti.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog