Svijet

Putin - Upotreba sile ne bi bilo kršenje međunarodnog zakona

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je danas kritike da Moskva djeluje nelegitimno, ističući da, čak i kada bi Rusija upotrijebila silu u Ukrajini, to ne bilo kršenje međunarodnog zakona.

Izvor:Srna

Putin je istovremeno optužio SAD i njihove saveznike da, kada koriste vojnu silu sprovodeći svoje interese, ne vode računa o legitimitetu. On je kao primjer naveo akcije u Iraku i Libiji.

Ruski predsjednik je naglasio da oni koji Moskvi prijete sankcijama treba da razmisle i o posljedicama po sebe.

"U ovoj situaciji prijetnje su kontraproduktivne. U ovako povezanom svijetu jedna zemlja može da nanese štetu drugoj, ukoliko to poželi, ali i sama će biti oštećena", naveo je Putin.

On smatra da, ukoliko članovi Grupe G8 izaberu da ne dođu u Soči na planirani samit, onda je to njihov izbor.

Ruski predsjednik je dodao da su postupci radikalnih aktivista u Ukrajini, uključujući vezivanje lancem zvaničnika radi javnog poniženja i ubistvo tehničara tokom opozicione opsade zgrade parlamenta - opravdanje da Rusija iskaže zabrinutost za živote i dobrobit ljudi na istoku u jugu Ukrajine.

"Incidenti, poput navedenih, predstavljaju razlog zbog kojeg Rusija zadržava mogućnost razmještanja vojnika", naglasio je Putin.

Putin je, takođe, odbacio mišljenja da su uniformisane osobe bez oznaka, koje su trenutno prisutne na Krimu, ruski vojnici. On je dodao da članovi jedinica za samoodbranu na Krimu nisu ništa bolje obučeni ili opremljeni od pojedinih aktivista koji su učestovali u svrgavanju Janukoviča.

"Rusija ne planira da ide u rat sa ukrajinskim narodom. Ruski vojnici će, ukoliko budu poslati, spriječiti svaki pokušaj ugrožavanja ukrajinskih civila", zaključio Putin.

Ruski predsjednik je istakao da za Janukoviča ne vidi političku budućnost i da mu je Rusija dozvolila ulazak na svoju teritoriju jer bi bio pogubljen da je ostao u Ukrajini.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog