Zdravlje

Druga beba izliječena od HIV-a

Nakon što je doktorica iz Misisipija prošle godine otkrila da je slučajno izliječila novorođenče od HIV-a, skeptici su predložili da je moguće da su nalazi koji su pokazali da je beba inficirana bili pogrešni.

izvor: nymag.com

Međutim, u srijedu doktori na konferenciji AIDS-a u Bostonu otkirili su da je virus izliječen prije devet mjeseci kod još jedne bebe u Kaliforniji. U SAD-u se prenos ovog smrtonosnog virusa obično može spriječiti uz pomoć prenatalnih terapija, međutim majka koja je bila mentalno bolesna i imala naprednu verziju AIDS-a nije uzimala propisane lijekove.

Nakon što je čula za bebu iz Misisipija, djevojčicin pedijatar, dr. Audra Deveikis stavila ju je na visoku dozu tri vrste lijeka koji se koriste za liječenje virusa nekoliko sati nakon rođenja. “Naravno da sam se brinula”, istakla je doktorica. “Ali bolest majke nije bila pod kontrolom i morala sam da odmjerim rizik prenosa i štetnosti toksičnih lijekova”.  

Iako tehnički beba iz Kalifornije, koja je sada u hraniteljskoj porodici, nije “izliječena” niti “u remisiji” jer je još uvijek na lijekovima, testovi krvi ne pokazuju virus koji se može replicirati.

Dijete iz Misisipija sada ima tri godine i nema HIV, iako nije liječeno već dvije godine. Jedan istraživač je rekao da u Kanadi ima 5 sličnih slučajeva, a tri u Južnoj Africi.

Istraživači će uskoro početi kliničko ispitivanje na oko 60 beba u SAD-u, Južnoj Africi i Brazilu. Istraživanje će trajati nekoliko godina, ali izgleda da su doktori pronašli način da izliječe 250,000 beba koje su godišnje rođene sa HIV-om.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog