Svijet

Singapur najskuplji grad na svijetu

Prema anketi britanskog nedjeljnika Ekonomist, Singapur je najskuplja svjetska metropola, koja se za 10 godina popela sa desetog na prvo mjesto liste najskupljih gradova na planeti

Izvor: TANЈUG  

Ekonomist je sastavio listu na osnovu prosječnih cijena 160 životnih namirnica u 140 svjetskih prestonica.

Cijene životnih namirnica u Singapuru su neprestano rasle u minulih deset godina pod uticajem inflacije i rasta vrijednosti nacionalne valute, koja je "skočila" za 40 odsto.

U tom gradu su posebno skupe neke naknade i usluge, kao što je taksa za izdavanje vozačke dozvole ili cijena karata u javnom saobraćaju.

Francuska prestonica, Pariz, našla se na drugom mjestu najskupljih gradova, napredujući ka vrhu za šest pozicija u posljednjih deset godina.

Pariz je titulu vicešampiona po skupoći "zaradio"zbog visokih cijena životnih namirnica, budući da kilogram hljeba u tom gradu košta 8,44 evra u prosjeku, što je rekordan iznos u odnosu na sve ostale gradove.

Norveška prestonica Oslo, poznata po izuzetno visokom životnom standardu, nalazi se na trećem mjestu najskupljih svjetskih gradova. Stanovnici Osla kilogram hleba u prosjeku plaćaju 5,91 evro.

Švajcarski grad Cirih je četvrti nakskuplji grad u svijetu, prije svega zbog precijenjene vrijednosti nacionalne valute u proteklom periodu, do kojeg je dovelo izbijanje ekonomske i finansijske kriza u zemljama EU 2008. godine. Švajcarska nacionalna banka je 2011. promijenila monetarnu politiku i fiksirala kurs franka u odnosu na evro u odnosu 1,2:1.

Australijski grad Sidnej, koji je prije 10 godina bio 28. najskuplja metropola svijeta, danas je na petom mjestu ove liste. Cijene su u Australiji rasle od 2000. usljed potrošačkog buma koji je tada zahvatio zemlju. Kilogram hljeba u prosjeku košta 4,65 australijskih dolara.

Karakas, glavni grad Venecuele, nalazi se na šestom mjestu po skupoći i pored toga što vlada ove južnoameričke zemlje ima strogu kontrolu potrošačkih cijena. Venecuela se još suočava sa galopirajućom inflacijom, posebno na razvijenom crnom tržištu koje ima sopstveni kurs.

Kilogram hleba u ovom gradu košta u prosjeku 11 evra.

Na ovoj listi našao se još jedan švajcarski grad Ženeva, zauzevši sedmu poziciju i to iz istih razloga kao i Cirih.

U grupi najskupljih gradova je, takođe, još jedan austrajlijski grad, Melburn, zauzevši osmo mjesto, i to iz istih razloga kao i Sidnej - usljed potrošačkog buma koji je zahvatio zemlju od 2000. godine.

Јapanska prestonica Tokio pala je sa čelne pozicije na deveto mjesto, jer je nacionalna valuta, jen, u poslednjih 12 mjeseci izgubila 20 odsto vrijednosti zbog politike monetarne devalvacije koju sprovodi centralna banka.

Danska prestonica Kopenhagen našla se u društvu najbrojnijih evropskih gradova na ovoj listi, zauzevši deseto mjesto.

Primat evropskih gradova na ovoj listi tumači se povratkom optimizma u pogledu evropske budućnosti, kao i devalvacijom japanske nacionalne valute.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog