Svijet

Ništa od 50 miliona dolara kredita za Crnu Goru

Svjetska banka odustala je od odobravanja kredita od 50 miliona dolara Crnoj Gori, koji je bio najavljen kao direktna podrška budžetu, jer će ove godine biti uvećan crnogorski javni dug zbog prve kreditne pozajmice za izgradnju autoputa, potvrdila je šef Kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru i BiH Anabel Abreu.

Izvor:Srna

Svjetska banka je 2012. godine u Crnoj Gori počela pripremu programa za podršku aktivnostima fiskalne konsolidacije i reformi s ciljem povećanja konkurentnosti. Planirani program budžetske podrške iznosio je 50 miliona dolara /oko 36,2 miliona evra/.

"Ali, od tog programa se moralo odustati pošto je crnogorska Vlada odlučila da ide u izgradnju prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare u iznosu od 809 miliona evra. S obzirom na uticaj te odluke na održivost duga, Svjetska banka je odustala od pripreme budžetske podrške", rekla je Abreu "Vijestima".

Umjesto toga, Svjetska banka se preusmjerila na investicione programe za jačanje javnih institucija, konkurentnosti i unapređenja pružanja usluga u Crnoj Gori.

Vlada Crne Gore je sa kineskom kompanijom CRBS potpisala ugovor o izgradnji dionice autoputa Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa.

Od planiranih 809,5 miliona evra za dionicu od četrdesetak kilometara, 85 odsto je kineski kredit, a preostalih 120 miliona evra Crna Gora mora da obezbijedi zaduživanjem.

Komentari
Blog