Zanimljivosti

Čime je kralj Alfonso XIII zaslužio ulicu u Banja Luci

Banjalučani u samom centru grada imaju ulicu koja nosi ime kralja Alfonsa XIII, ali koliko njih zna ko je zapravo bio kralj Alfonso, kakav je njegov značaj za ovaj grad ili zašto treba da mu budu zahvalni?

izvor: Frontal

Ko je bio?

Alfonso XIII je bio španski kralj, sin kralja Alfonsa XII i Marije Kristine Austrijske iz kuće Habzburg. Rođen je 17. maja 1886. godine i odmah proglašen za kralja. Sa 16 godina preuzeo je kraljevske dužnosti i vladao do 1931. kad je napustio Španiju.
Displaying 260px-Roi_Alfonso_XIII.jpg

Šta je uradio za Banjaluku?

Odmah po objavljivanju rata Srbiji, Austro-ugarska je u Banjaluci pohapsila sve viđenije Srbe i optužila ih za veleizdaju. Uglavnom su to bili članovi i učesnici različitih nacionalnih društava i pokreta- istaknuti političari, učitelji, trgovci, sveštenici i advokati. Veleizdajnički proces u Banjaluci 1915. godine bio je najveći od 17 takvih procesa u Bosni i Hercegovini, vođenih u Prvom svjetskom ratu. Konačnom presudom 16 lica je osuđeno na smrt, 87 ih je dobilo kaznu zatvora od 2 do 20 godina.

Nakon objavljivanja presude, tražena je pomoć sa svih strana kako bi se izbjegle smrtne presude. Među najzaslužnijim za pomilovanje optuženika bili su španski kralj Alfonso XIII i njegova majka, na čiju molbu je austrijski car Karlo pristao da ih pomiluje. Telegram iz Madrida o oslobađanju od smrtne presude dobio je Nikola Pašić, 28. marta 1917. godine.

Gospodska ulica se između dva rata zvala ulica kralja Alfonsa. Danas ova ulica nosi ime po banjalučkom publicisti i revolucionaru Veselinu Masleši.

Displaying veleizdajnicka.jpg

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog