Muzika i film

Dani Frankofonije u Banja Luci

Francuski institut u BiH i ove godine proslavlja Dane Frankofonije. Ovo je manifestacija koja se već niz godina obilježava širom svijeta i okuplja kako govornike, tako i ljubitelje francuskog jezika i kulture. U Bosni i Hercegovini Dani Frankofonije se obilježavaju od 2003. godine.

izvor: Frontal

Ove godine obilježavanje Dana Frankofonije se otvara prikazivanjem filma „Pjena Dana“ u četvrtak 13. marta od 18 časova u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS. Režiju filma potpisuje Mišel Gondri, a film je rađen po istoimenom romanu Borisa Vijana. U filmu glume najpoznatije imena aktuelne francuske filmske scene: Odri Totu, Romen Duris i Gad Elmale.

Za ljubitelje afričke muzike tu je projekcija koncerta „Africa Live“ koji se održao u Dakaru 12 i 13. marta 2005. godine i koji je okupio brojna značajna imena afričke muzičke scene. Koncert će se prikazati u kafeu „Žiža“ u subotu 15. marta sa početkom u 18 časova. Nakon filma puštaće se izbor afričke muzike.

U petak 21. marta sa početkom u 20 časova u pozorištu „Jazavac“ gostuje beogradska trupa „Kroz prozor fabrika“ sa predstavom „Proza Transsibirca“ . Predstava je inspirisana istoimenom pjesmom u prozi Bleza Sandrara. Prošle godine se slavila stogodišnjica pojavljivanja ovog teksta koji je prepoznat kao začetnik moderne književnosti.

U subotu 22. marta u banjalučkim prostorijama Francuskog instituta u BiH održaće se takmičenja u poznavanju francuskog jezika i kulture za mlade od 16 do 25 godina i za učenike osnovnih škola. Glavna nagrada je putovanje u Francusku.

U utorak 25. marta u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS održaće se takmičenje u francuskom diktatu sa početkom u 18.30 časova, a zatim će uslijediti mini predstava djece koja uče francuski jezik u Francuskom institutu u BiH i učenika Gimnazije i Ekonomske pkole koji uče francuski.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog