Zdravlje

U Srpskoj oko 1300 oboljelih od epilepsije

Procjenjuje se da u Republici Srpskoj ima oko 1.300 oboljelih od epilepsije, rekao je danas u Banjaluci predsjednik Udruženja neurologa u Srpskoj Siniša Miljković.

Izvor:Srna

"Procjenjuje se da jedan od 100 stanovnika u Srpskoj ima epilepsiju", rekao je Miljković novinarima povodom Svjetskog dana podrške osobama oboljelim od epilepsije.

On je dodao da, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 50 miliona ljudi širom svijeta živi sa ovom bolešću, te da je epilepsija, poslije migrene, najčešće neurološko oboljenje.

Miljković ističe da je epilepsija ogroman problem za cijeli zdravstveni sistem, te da od 50 miliona oboljelih u svijetu čak 35 miliona nema pristup savremenom liječenju.

"Sa ponosom mogu reći da mi u Srpskoj sve pacijente koji boluju od epilepsije možemo uspješno klinički i neurološki obraditi, počevši od Kliničkog centra Banjaluka, pa do regionalnih bolnica", rekao je Miljković.

On je naveo da Klinički centar Banjaluka raspolaže najsavremenijom laboratorijom za poremećaje bolesti spavanja i poremećaje tipa epilepsije.

"U stanju smo da liječimo više od 80 odsto svih oblika epilepsije, jer raspolažemo najnovijom i najboljom terapijom za ovu bolest", rekao je Miljković i dodao da je u Srbiji od nedavno razvijen i operativni način liječenja.

On je dodao da se 10 odsto pacijenata iz Srpske, koji se ne mogu tretirati terapijom, upućuje u Srbiju da se liječe hirurški, zahvaljujući dobroj saradnji sa kolegama u Srbiji.

Miljković je naglasio da je cilj obilježavanja Svjetskog dana podrške osobama oboljelim od epilepsije povećanje svijesti stanovništva o značaju podrške oboljelima, te o činjenici da je bolest izlječiva i da oboljeli imaju normalan životni vijek i normalno funkcionišu.

Obilježavanje Svjetskog dana podrške osobama oboljelim od epilepsije počelo je kada je, motivisana sopstvenom borbom sa epilepsijom, devetogodišnja djevojčica Kasidi Megan iz Nove Škotske u Kanadi 26. marta 2008. godine došla na ideju da ovaj dan obilježi kao "Dan borbe protiv epilepsije".

Načelnik Klinike za neurologiju Kliničkog centra Banjaluka Aleksandra Dominović-Kovačević kaže da ova klinika u okviru svojih organizacionih jedinica ima Odjeljenje za neurofiziologiju koje se bavi liječenjem oboljelih od epilepsije i da raspolaže sa 16 kreveta.

"Na godišnjem nivou kroz Odjeljenje za neurofiziologiju prođe 500 pacijenata iz cijele Srpske i tim bolesnicima su omogućene najsavremenije dijagnostičke procedure, kao i svi lijekovi koji se koriste u svijetu u liječenju epilepsije", rekla je Kovačevićeva.

Centralni događaj obilježavanja Svjetskog dana podrške oboljelim od epilepsije organizovan je na Trgu Krajine u Banjaluci, gdje je su građanima dijeljeni flajeri.

Obilježavanje Svjetskog dana podrške oboljelim od epilepsije Udruženje neurologa Republike Srpske organizovalo je u saradnji sa Klinikom za neurologiju Kliničkog centra Banjaluka i farmaceutskom kompanijom "Sanofi-aventis". 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog