Zdravlje

Valerijana - prirodan izbor za smirenje

Ovo je jedna od najstarijih i još uvijek najpopularnijih biljaka koje se upotrebljavaju za liječenje mnogih nervnih oboljenja i poremećaja.

izvor: priroda-leci-sve.com

Biljka valerijana potiče iz Evrope, može se naći u šumama, na vlažnim livadama a uz malo njege može se i uzgajati. Raste u visinu do 1,5 m, ima sitne bijele ili blijedo roze cvjetove, nije naročito prijatnog mirisa a ljekoviti dio biljke je korjen koji se vadi u proljeće i na jesen.

Ljekovita svojstva valerijane su mnogobrojna ali se ipak ubjedljivo ističe njeno sedativno dejstvo.

Dakle, korjen valerijane se posebno preporučuje za suzbijanje nervne napetosti, uznemirenosti, razdražljivosti i protiv nesanice. Izuzetno dobre rezultate daje kod nesanice izazvane brigama i stresom. Što se tiče drugih nervnih oboljenja pomaže kod nervne glavobolje, hipohondrije i histerije. Suzbija pojačano lupanje srca povezano sa osećajem tjeskobe u grudima i strahom. Koristi se i kao kompliment u liječenju epilepsije, ali ne kao osnovni lijek.

Biljka valerijana preporučuje se i za liječenje bolesti zavisnosti a naročito je korisna za odvikavanje od pušenja. Naime, čaj od valerijane čini da inače neugodan miris duvanskog dima bude još neugodniji, čak i okorjelim pušačima koji su se na njega navikli. Pored toga, osobama koje su riješile da se otarase ove loše navike pomaže da se lakše nose sa osjećajem napetosti i nesigurnosti u periodu odvikavanja.

Jedna od glavnih prednosti valerijane, za razliku od mnogih drugih sredstava za smirenje, je da ne izaziva zavisnost.

Osim toga što izvanredno smiruje i opusta živce, valerijana ima i drugih ljekovitih moći: ublažava migrenu, opušta grčeve u mišićima i želucu, djeluje kao analgetik pa pomaže kod menstrualnih bolova, ublažava simptome astme, snižava krvni pritisak.

Na tržištu se valerijana može nabaviti u obliku kapi, ulja, tableta, kapsula i čaja. Podrazumijeva se da je neophodno pridržavati se propisanog uputstva za doziranje i način upotrebe.

Čaj od valerijane priprema se tako što se jedna mala kašika korjena ove biljke prelije sa 2 dl ključale vode i nakon 5 minuta procijedi. Preporučena dnevna doza je 2-3 šolje u toku dana, od kojih obavezno jedna uveče, pola sata prije spavanja, što je idealno za liječenje nesanice.

S obzirom da je ova biljka malo neugodnog mirisa čaj se može napraviti u kombinaciji sa nekom drugom aromatičnom biljkom. Treba znati da valerijana ima dovoljno jako sedativno dejstvo, tako da je ne treba koristiti sa drugim biljkama sličnog dejstva, niti u kombinaciji sa sintetičkim sredstvima za smirenje.

Napomena: Preporuka je da se nakon tri nedjelje upotrebe valerijane napravi pauza, da ne bi došlo do ispoljavanja eventualnih neželjenih efekata kao što su: mučnina, glavobolja, pa čak i uznemirenost. Ova biljka nije za djecu i trudnice.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog