Muzika i film

Prikazivanje filma „Tereza Deskejru“

Francuski institut u BiH i Narodna i univerzitetska biblioteka RS organizuju još jedno druženje uz francuski film rađen po književnom djelu. U srijedu 16. aprila u 18.30 časova biće prikazan film „Tereza Deskejru“ rađen po istoimenom romanu Fransoa Morijaka.

izvor: Frontal

Roman „Tereza Deskejru“ pojavio se 1927., a prva filmska adaptacija 1962. godine. Nakon 50 godina, 2012. godine, zagonetna Tereza privlači reditelja Kloda Milera koji noseću ulogu dodjeljuje glumici Odri Totu.

Iako često poređena sa Floberovom Emom Bovari, Tereza je ipak dijete dvadesetog vijeka i u sebi nosi dileme modernog čovjeka. U njenom liku naslućuju se i začeci egzistencijalizma kao i borbe za ravnopravnost žena.

Radnja filma se odvija u francuskoj regiji Land u kojoj se brakovi ugovaraju da bi se proširila zemljišta i da bi se povezale porodice i tako Tereza Larok postaje gospođa Deskejru. Ali ova mlada žena sa avangardnim idejama ne poštuje konvencije ukorijenjene u rodnoj regiji.  Da bi se oslobodila sudbine koja joj je nametnuta, pokušaće sve da proživi pun život...

Film traje 114 minuta i ima titlove na srpskom jeziku. Ulaz na projekciju je slobodan.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog